Státních zakázek přibylo, hlavně ve stavebnictví

Stavebnictví

Stavebnictví Zdroj: E15

Jestliže firmy soutěžící o veřejné zakázky doufaly, že jim změny ve Strakově akademii přinesou lepší časy, nemýlily se. Veřejná správa vypsala v prvním čtvrtletí tendry za 54 miliard korun, což je meziroční nárůst o 15 procent. Téměř o pětinu se zvýšil také počet zakázek, vyplývá z nové analýzy výzkumné společnosti CEEC Research.

„Proti předchozím obdobím se v prvním čtvrtletí 2014 viditelně změnila struktura. Významně posílil příliv veřejných zakázek do českého stavebnictví,“ uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek. Sektoru stavebnictví se nyní týká 51 procent z celkového objemu nově vyhlášených zakázek. V minulých obdobích byl podíl stavebních tendrů zhruba o deset procentních bodů nižší.

„Pokud se podaří trend růstu veřejných investic z prvního čtvrtletí 2014 udržet, začne se sektor po předchozích pěti letech vleklé krize konečně stabilizovat. Od svého vrcholu v roce 2008 se české stavebnictví propadlo až o čtvrtinu,“ komentoval čísla šéf CEEC Research.

Právě zakázky od státu jsou pro stavaře životně důležité. „Celkový objem stavebnictví určují téměř ze čtyřiceti procent právě veřejné zakázky,“ dodal Vacek.

Nová pravidla pro zakázky
Ještě letos chce ministerstvo pro místní rozvoj připravit další technickou novelu zákona o veřejných zakázkách. Zaměřit se chce mimo jiné na problém víceprací. Ministryně Věra Jourová (ANO) přitom při nástupu do funkce s technickou novelou nepočítala. Chtěla se soustředit jen na přípravu zcela nového zakázkového zákona, který si vynutí změna evropských norem. Poradenská společnost Otidea nedávno upozornila na fakt, že do expertní skupiny připravující na ministerstvu novelu se dostali zástupci lobbistických skupin, které se v minulosti snažily ovlivnit zakázková pravidla podle svých potřeb.

Více než trojnásobně se zvýšil v prvním čtvrtletí meziročně také objem zakázek, u nichž státní úřady dokončily výběrová řízení a zadaly je firmám k realizaci. Tímto ukazatelem ale zamávaly hlavně dva tendry společnosti Čepro na dodávky minerálních olejů celkem za osmdesát miliard korun.

I bez Čepra by však objem zadaných zakázek meziročně vzrostl o deset procent. Na stavební firmy připadalo v prvním čtvrtletí 57 procent z celkového objemu státem nově přidělených zakázek.

Ondřej Chládek: Protikorupční hysterie zastavila stavebnictví

Stavbaři dostali nejvíce zakázek za poslední tři roky