Stavba bytů zažívá nejhlubší propad v historii ČR

Údaje o neprodaných nových bytech ve Španělsku se značně liší, každopádně začínají na tři čtvrtě milionu.

Údaje o neprodaných nových bytech ve Španělsku se značně liší, každopádně začínají na tři čtvrtě milionu. Zdroj: E15 Pavla Palascakova

V novodobých dějinách Česka se ještě nikdy nezačínalo stavět tak málo bytů jako teď. V posledním loňském čtvrtletí začala stavba 5596 bytů, což je podle Českého statistického úřadu z hlediska kvartálních čísel nejhorší výsledek v historii. Lépe na tom nejsou ani celoroční výsledky. Realitní firmy přitom odmítají mluvit o krizi.

„Nikdo krizi necítíme,“ řekl na konferenci Stavebního fóra Filip Ondruš, ředitel developerské divize realitní sítě Century 21. Jako příklad uvedl blíže neurčený projekt s 250 byty, který byl v době kolaudace z devadesáti procent rozprodán. Podle manažera developerské společnosti Crestyl Radima Sayeda se začíná nabídka vyrovnávat s poptávkou. „Krize podle nás vypadá jinak,“ dodal obchodní ředitel Central Group Jiří Vajner.

Podle analytika ČSOB Jana Bureše se vývoj počtu stavebních povolení a objednávek stabilizuje, což má být jeden z ukazatelů, podle kterého se pozná, že ekonomika už svého dna dosáhla. „Nově zahájené byty jdou ale dolů, tam k obratu nedošlo,“ uvedl na Stavebním fóru.

Počet započatých staveb bytůPočet započatých staveb bytů | E15

Statistiku nově zahájené výstavby táhne dolů hlavně hluboký propad v bytových domech, na něž se soustředí většina velkých developerů. V posledním čtvrtletí loňského roku se v těchto domech začalo stavět „ďábelských“ 666 bytů, což představuje meziroční pokles o 36 procent.

Kromě tržních vlivů hraje roli v poklesu také relativně silná výstavba na konci roku 2011 a v loňském prvním čtvrtletí. Stavitelé tehdy začínali více stavět mimo jiné kvůli očekávání silnější poptávky před zvýšením daně z přidané hodnoty. Ani vzedmutí nově zahájené bytové výstavby na začátku loňského roku ale nezabránilo dalšímu poklesu celoročního výsledku o třináct procent na 23 853 jednotek.