Stavební obři posilují, Skanska zdvojnásobila provozní zisk

Ilustrační foto stavebnictví

Ilustrační foto stavebnictví Zdroj: ctk

České a slovenské stavební zakázky pomohly loni Skansce výrazně zvýšit zisk. Lepší výsledky hlásí rovněž další velké firmy v branži. Oživení ve stavebnictví pomáhá velkým hráčům na stavebním trhu znovu růst.

Jako první ohlásila čísla za loňský rok Skanska. Za loňský rok v Česku a na Slovensku meziročně více než zdvojnásobila provozní zisk na 353 milionů korun. Tržby se firmě zvýšily o osm procent na šestnáct miliard. „Zaměřili jsme se na efektivnější řízení rizika a rozšířili svou působnost do regionů v rámci České republiky a Slovenska,“ uvedl ředitel tuzemské části koncernu Roman Wieczorek.

Skanska má na území někdejšího Československa kolem čtyř tisíc zaměstnanců. Minulý rok přijala pět set lidí, letos počítá s náborem další stovky. Na výkonu přidávali rovněž konkurenti. Na rozdíl od Skansky však přesná čísla ještě nemají nebo je nemohou kvůli korporátním pravidlům zveřejnit.

Mírný růst

„Meziročně jsme zaznamenali mírný růst jak v obratu, tak i zisku, oba ukazatele řádově o procenta,“ sdělil mluvčí společnosti HochtiefCZ Michal Talián. Lepší výsledky než předloni očekává rovněž Eurovia CS. V předminulém období měla při tržbách 11,5 miliardy korun čistý zisk 221 milionů.

Podobně je na tom i skupina Metrostav. „Výsledky budou zřejmě o něco málo lepší než v roce 2014,“ sdělil tiskový zástupce podniku Vojtěch Kostiha. Proti konkurentům s matkami v zahraničí má Metrostav navíc výhodu, že může významnou část svých domácích kapacit posílat do ciziny. Již třetinu tržeb celé skupiny tak proudí ze zahraničních zakázek.

Skanska rostla také v realitách
Loni se dařilo rovněž společnostem Skanska Reality a Skanska Property, developerům nových bytů a kanceláří. První jmenovaná loni zvýšila prodeje nových bytů o čtvrtinu na více než pět set jednotek. Skanska Property zase dokončila nové administrativní Corso Court v Karlíně. Všechny Skansky se do něho sestěhovaly a zbytek si pronajaly další firmy. Vyšperkovanou nemovitost pak Skanska za 55 milionů eur prodala fondu z americké skupiny Invesco.