Stavební veletrhy sevřel přízrak krize

Veletrh stavebnictví

Veletrh stavebnictví Zdroj: ctk

Dlouhá cesta od hlavní brány brněnského výstaviště k pavilonům, kde včera začaly stavební veletrhy, připomínala cestu duchů. Trasu k vystavujícím stavařům a nábytkářům lemuje řada zavřených hal, pro které se během největší stavební přehlídky v Česku nenašlo využití. A na samotném místě dění chybí tradiční vizuální atrakce typu velkých strojů a jeřábů.

Optimismem nepřekypovali ani vystavovatelé. „Zakázek je stále málo, příliš se například neopravují ani rodinné domy,“ uvedl Petr Motyčka, výkonný ředitel společnosti KM Beta, která vyrábí střešní tašky. Slabá poptávka vytváří tlak na ceny.

„Současně se ale zvyšují ceny energií, což se následně odráží na ziskovosti firem,“ řekl odborný poradce firmy Xella CZ Milan Němeček, která vyrábí stavebniny Ytong. Výrobci stavebních materiálů na to reagují hlavně ořezáváním provozních a dalších nákladů. Kvůli snižování nákladů spojili síly i velcí výrobci stavebnin Wienerberger a Tondach a vystavují v Brně ve společném stánku.

Potíže v odvětví se už přelily do dalších oborů, například na producenty kontejnerů, které stavařům slouží jako zázemí. „Stavební firmy přestaly moduly kupovat, stavebnictví je totálně mrtvé,“ sdělil Jan Petr, mluvčí tuzemské části předního výrobce kontejnerů Touax.

Jestliže v roce 2008 směřovalo v Česku devadesát procent produkce této firmy do stavebnictví, teď je to patnáct procent. „Zaměřujeme se nyní hlavně na dodávky modulových staveb například pro veřejnou správu nebo maloobchod,“ dodal zástupce Touax.

Pronajaté plochy prudce ubylo

Celková výstavní plocha stavařské přehlídky se letos smrskla meziročně o čtvrtinu na 21 tisíc metrů čtverečních, do Brna přijelo 804 firem. V roce 2008 měli pořadatelé veletrhů starosti zcela opačné. Stavebních firem se tehdy na přehlídku přihlásilo tolik, že pro ně na výstavišti bylo málo místa. Na 1500 vystavovatelů tehdy s pronajatou plochou 75 tisíc čtverečních metrů zaplnilo celý areál. Ve srovnání s tímto rekordním rokem se letošní objem pronajaté plochy propadl o 72 procent.