Stavebníci dávají na český trh stovky nových bytů

Bytový dům v Pitkovicích

Bytový dům v Pitkovicích Zdroj: Central Group

Stavitelé nových bytů věří, že letos budou v Praze prodávat stejně dobře jako loni, a vrhají na trh stovky nových bytů. Svou první velkou várku letos oznámil Central Group, největší bytový developer v metropoli. Aktuálně dal do prodeje zhruba tři stovky bytů. Větší porce z tohoto počtu připadá na projekt v Kamýku, zbytek tvoří výstavba v Pitkovicích. Investice v obou případech činí tři čtvrtě miliardy korun.

Už v únoru se o slovo přihlásil konkurenční Finep, když dal do prodeje 92 jednotek ze svého projektu na Proseku. V tomto případě jde podobně jako v předchozích etapách tamního projektu o družstevní bydlení.

Vyčkávací taktiku ve srovnání s minulým rokem zatím letos zvolil Ekospol, další z trojice největších pražských developerů. „Zahájení prodeje nových projektů plánujeme na květen letošního roku,“ řekl deníku E15 majitel Ekospolu Evžen Korec. První v řadě bude se 119 byty pokračování projektu v Kyjích. Ještě v prvním pololetí dá Korec na trh také projekty v dalších třech městských částech.

Z papírů se už neprodává

Dosavadním standardem na trhu bylo, že stavebník zahájil prodej a až poté, co určitou část bytů prodal, začal stavět. Majitel Central Group Dušan Kunovský ale teď tvrdí, že doba prodejů z papíru skončila.

Oba nově prodávané projekty jsou již rozestavěné. Firma sází na to, že projekty, jejichž dostavba není v nedohlednu, jsou pro klienty atraktivnější.

V Praze se loni prodalo pět tisíc nových bytů, což je meziroční nárůst o desetinu, vyplývá z analýzy developerské společnosti Trigema. Podobný výkon trhu očekává firma také letos.

Rostoucí apetit developerů už potvrdil i Český statistický úřad. Počet zahájených bytů v lednu meziročně vzrostl o 33 procent. V Praze se toto číslo zvýšilo dokonce šestinásobně.