Stavebnictví chybí velké zakázky. O to více je menších tendrů

Státní správa loni opět šetřila na stavebních zakázkách, zadala jich o 2,3 procenta méně, celkem za 94,4 miliardy korun. Propad způsobil nižší počet velkých zakázek. Počet tendrů ale stoupl bezmála o polovinu. Vyplývá to z analýzy analytické společnosti CEEC Research. Už v roce 2012 přitom objem veřejných stavebních zakázek poklesl o 13,9 procenta.

Veřejní zadavatelé také loni museli zpracovávat více menších tendrů, což je podle nich spíše zahlcovalo a vedlo k nárůstu byrokracie. „Jedním z klíčových problémů veřejných stavebních zakázek jsou i dlouhé lhůty pro zadání, čímž se následná realizace oddaluje, a na trhu tak práce chybí,“ poznamenal ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek. Podle něj za to ale ne vždy mohou chyby zadavatelů.

„V některých případech totiž průtahy souvisí i s taktickým odvoláváním proti rozhodnutí ze strany neúspěšných stavebních firem, které někdy v rámci konkurenčního boje hodí konkurenci 'vidle do zakázky',“ dodal Vacek.

Na počet zakázek měla podstatný vliv předchozí novela zákona o zadávání veřejných zakázek platná od dubna 2012, která snížila hranici pro podlimitní veřejnou zakázku na stavební práce z šesti milionů korun na tři miliony korun bez DPH. Při použití metodologicky srovnatelného základu by růst počtu zakázek byl mírnější, meziročně o 8,5 procenta.

České stavebnictví se už pět let potýká s krizí a výrazným propadem. Od roku 2008, kdy bylo stavebnictví na svém vrcholu, klesl objem veřejných stavebních zakázek více než o čtvrtinu25,9 procenta.