Stavebnictví je v propadu, loni kleslo o tři procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

České stavebnictví v loňském roce kleslo o 3,1 procenta. V roce 2011 bylo zahájeno o 2,1 procenta bytů méně než v roce 2010, dokončeno bylo o 21,4 procenta bytů méně. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Celková hodnota nově uzavřených stavebních zakázek v tuzemsku v loňském roce meziročně klesla o 12,2 procenta. Za prosinec stavební produkce vzrostla meziročně o 14,6 procenta.

„Silný finiš stavební produkce nepovažujeme za svítání na lepší časy, ale spíš o výsledek ovlivněný shodou okolností. Na prvním místě je nízký srovnávací základ z předchozího prosince a hned na druhém pak příznivé počasí v závěru roku. Vyloučit nelze ani fakturace před koncem roku za nižší DPH,“ mírnil optimismus z posledních čísel analytik ČSOB Petr Dufek.

A ani výhled stavitelství na letošní rok podle něj příliš dobrý není. „Za celý rok 2011 stavebnictví pokleslo o 3,1 procenta a v sestupném trendu bude pokračovat s největší pravděpodobností i v roce 2012. Stavební zakázky jsou slabé, šetří soukromý i veřejný sektor, a tak na obrat si stavebnictví musí počkat zřejmě až do roku 2013,“ míní Dufek.

Loni produkce pozemního stavitelství zaznamenala meziroční pokles o 0,3 procenta, inženýrské stavitelství kleslo o 8,7 procenta. Stavební produkce klesla v roce 2011 ve srovnání s konjunkturním rokem 2008 o 10,8 procenta.

Stavební úřady v loňském roce vydaly o 1,4 procenta stavebních povolení více, ale jejich orientační hodnota podle ČSÚ klesla o 14,8 procenta.

Průměrný počet zaměstnanců ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci se loni meziročně snížil o 5,9 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 1,5 procenta a činila 29 206 korun.