Stavebnictví je z krize, růst ale teprve přijde, tvrdí analytici

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Blazek

České stavebnictví se letos po pětiletém propadu konečně dostalo z krize a mírně roste. Výraznější růst však přijde nejdříve příští rok. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu klesla stavební výroba v červenci meziročně o 3,7 procenta. Způsobilo to ale hlavně srovnání s loňským červencem, kdy sektor ožil díky opravování škod po povodních. V ostatních měsících letošního roku, s výjimkou května, stavebnictví rostlo.

Výsledky šetření Českého statistického úřadu za červenec letošního roku jsou pro české stavebnictví po několika měsících menšího růstu opět nepříznivé. Potvrzují můj předpoklad a opatrnost, se kterou jsem přijímal nadšení mnoha ekonomů a analytiků, kteří pokládali i mírný růst za odražení se ode dna,“ upozornil prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v České republice (SPS ČR) Václav Matyáš.

Optimismus mírní i ekonom ČSOB Petr Dufek, silné výsledky stavebnictví v prvním pololetí prý nejsou zatím udržitelné. „Přesto to nejhorší z pohledu posledních šesti let má už stavebnictví, podle našeho názoru, za sebou. Zlepšuje se situace v zakázkách a obrat k lepšímu postupně zažívá i trh s byty,“ uvedl.

Partner odpovědný za služby pro stavebnictví a nemovitosti v KPMG Česká republika Pavel Kliment upozornil na to, že české stavebnictví je stále ve srovnání s předkrizovým rokem 2008 o více než 25 procent níže. „Stavební produkce poroste jen pomalu, protože situace na trhu a převis kapacit rychlejšímu růstu brání,“ sdělil Kliment.

Kladná nula

Podle Dufka by celoroční výsledek mohl být mírně pozitivní, „byť zřejmě pouze jako kladná nula“. „Dlouhodobá recese stavebnictví se pomalu stává minulostí a nyní jde jen o to, aby svým dílem přispěl i veřejný sektor v podobě nových zakázek, které byly v posledních letech terčem úsporných opatření,“ podotkl.

Také podle Matyáše bude další vývoj záviset na rozhodnutích vlády. „Podle mého názoru výrazný růst stavebnictví v letošním roce ještě očekávat nemůžeme. Byl bych opravdu rád, pokud se podaří jeho vývoj alespoň stabilizovat. Mírný růst očekávám až v roce 2015, kdy by se měl projevit soubor opatření vlády pro stabilizaci oboru, zejména v proinvestiční politice,“ poznamenal Matyáš.

Infrastruktura oživuje celý sektor

Ekonom Komerční banky Marek Dřímal tvrdí, že právě vyšší investice do infrastrukturních projektů začínají ovlivňovat dynamiku celého sektoru. „Hlavní impuls, který by měl prospět celému sektoru, však přijde až v roce 2015 spolu s plánovanou fiskální expanzí vlády. Příští rok by tak stavebnictví díky tomu mělo růst o 10,5 procenta,“ předpověděl. Ředitel analytické společnosti CEEC Research, která stavebnictví dlouhodobě monitoruje, Jiří Vacek očekává letošní růst o tři až čtyři procenta.

Nejvíce skeptický je generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec. Data ČSÚ vnímá jako „studenou sprchu pro všechny bezbřehé optimisty, kteří v posledních dnech tvrdili, že odvětví je z nejhoršího venku“. Podle Korce tomu tak není. „Odvětví z kraje roku žilo pouze z efektu letošní teplé zimy a nízké meziroční srovnávací základny. Skutečná situace ve stavebnictví je zcela tristní, firmy se doslova perou o zakázky a musí stále propouštět,“ tvrdí Korec s tím, že se celé odvětví začíná opět nořit do hlubin. „Návratu na předkrizovou úroveň se dočkáme nejdříve na konci této dekády,“ dodal.