Stavebnictví má problémy v Evropě, USA i Číně

stavebnictví

stavebnictví Zdroj: profimedia.cz

Ve stavebnictví většiny zemí světa včetně Česka přetrvává riziko platební neschopnosti. Česká republika patří například spolu s Řeckem, Irskem, Islandem a Španělskem mezi státy, v nichž stavebnictví krizí utrpělo nejvíce a ozdravění bude ještě nějakou dobu trvat. Problémy ve stavebním sektoru jsou i v USA nebo Číně. Vyplývá to z analýzy úvěrové společnosti Coface.

„Pro rok 2012 společnost Coface předpovídá pro stavební sektor v Evropě velmi pozvolný pokrok, ale pouze v případě, že bude i nadále pokračovat vzestup v oblasti bydlení. Stavební sektor však bude ovlivněn plány úsporných opatření,“ stojí v analýze.

Coface očekává, že kvůli rozpočtovým škrtům bude evropské stavebnictví v oblasti veřejných služeb a průmyslové výstavby stagnovat. Výstavba komerčních a průmyslových prostor bude nejspíš pod vlivem přetrvávajících ekonomických nejistot.

Ve Spojených státech kvůli padajícím cenám a rostoucím nákladům podle Coface oslabilo celé stavebnictví. V Japonsku a na Novém Zélandu rekonstrukce po živelních katastrofách pomůže oživení sektoru. V Číně odborníci očekávají mírné zpomalení bytové výstavby, kompenzací tam ale může být program výstavby nového sociálního bydlení.

Tuzemské stavebnictví loni v listopadu podle posledních čísel Českého statistického úřadu meziročně zpomalilo pokles na 2,3 procenta po říjnovém propadu o osm procent. Počet bytů, které se začaly stavět, v listopadu meziročně klesl o 10,8 procenta a dokončených o 34,2 procenta.