Stavebnictví mírná zima prospěla, průmysl však zpomalil

Vývoj průmyslu

Vývoj průmyslu Zdroj: CSU

Letošní mírná zima nahrála tuzemskému stavebnictví. Stavební výroba v lednu podruhé v řadě vzrostla, meziroční růst činil pět procent po prosincovém revidovaném růstu o 3,6 procenta. Tuzemský průmysl zachraňují zahraniční zakázky, očekávaný nárůst se však nenaplnil.

Stavební výroba v lednu letošního roku rostla nejrychleji za poslední téměř tři roky. Jak ale upozorňuje analytik Petr Dufek z ČSOB, číslům pomohla mimo jiné nízká srovnávací základna z loňského roku. „I tak se dá říct, že se situace ve stavebnictví po pěti letech začíná pozvolna stabilizovat. Dosavadní propad bude však stavebnictví dohánět jen těžko,“ dodává Dufek.

Pozitivní dojem sráží statistika stavebních povolení, jejichž počet klesl o více než 27 procent. I přestože orientační hodnota stavebních povolení vzrostla o více jak 21 procent na necelých 20 miliard, tento pokles podle Dufka nesvědčí o tom, že by se firmy dívaly do budoucna optimisticky.

Jak uvádí analytik Tomáš Bašta z PwC, dobrou zprávou je alespoň rozjezd bytové výstavby - nových bytů se meziročně začalo stavět o téměř třetinu více. Nicméně i zde statistiky vycházejí z velmi nízké srovnávací základny loňského ledna, upozorňuje Bašta.

Analytici ke stavebnictví: Cesta vzhůru bude dlouhá

Podle analytika Dufka stavebnictví potřebuje dostatečně silný impuls, a to především v podobě nových zakázek z veřejného sektoru. Jejich příprava je ovšem v řádu let. „Na opravdovou konjunkturu si proto toto odvětví bude muset ještě chvíli počkat,“ míní Dufek.

Podobně se vyjadřuje také analytik Bašta. Podle jeho slov stavebnictví pravděpodobně narazilo na dno, cesta vzhůru však bude velmi dlouhá. „Firmy ani stát se zatím nepouštějí do výraznějších investičních projektů a bez nich se růst nenastartuje,“ komentuje Tomáš Bašta z PwC.

Český průmysl držely zahraniční zakázky, celkově však zklamal

Průmyslným podnikům sice pomohla zvýšená zahraniční poptávka, ale očekávaný nárůst se nenaplnil. „S ohledem na pokračující oživení v Evropě a zlepšování předstihových indikátorů jsme čekali meziroční růst o 6,6 procenta,“ hodnotí statistiky Michal Brožka, hlavní analytik Raiffeisen bank. Podle něj je nárůst o 5,5 procenta zklamáním, zejména kvůli očekávání zlepšení maloobchodních výsledků.

„Podle očekávání se dařilo především automobilkám, jejichž výroba tentokrát vzrostla o 15 procent. Slabší byla produkce energetiky a těžební průmysl,“ komentuje jednotlivé segment výroby Petr Dufek, analytik ČSOB.

Vývoj průmysluVývoj průmyslu | CSU

Na celkových číslech vidí Dufek pozitiva. Výsledky dokonce označil za velmi dobré. „Meziročně se zakázky průmyslovým firmám zvýšily o 12,6 procenta, přičemž prim opět hrála zahraniční poptávka,“ vysvětluje analytik.

Zakázky automobilek se vytáhly o více než 25 procent nad loňský leden. Firmy reagují a odhodlaly se nabírat nové zaměstnance. „Tato čísla - byť jen z prvního měsíce letošního roku - naznačují, že průmysl zůstane motorem české ekonomiky i letos,“ dodal Dufek.