Stavebnictví ožilo, výroba vzrostla o 9,5 procenta

Nejsilnější hráč. Navzdory turbulencím ve stavebnictví je Best stále největším českým výrobcem
betonové dlažby. Kdysi mu patřila dokonce polovina
trhu, nyní svůj podíl odhaduje na dvacet až třicet procent

Nejsilnější hráč. Navzdory turbulencím ve stavebnictví je Best stále největším českým výrobcem betonové dlažby. Kdysi mu patřila dokonce polovina trhu, nyní svůj podíl odhaduje na dvacet až třicet procent Zdroj: Hynek Glos, Euro

Stavebnictví oproti loňskému roku v září mírně ožilo. Stavební produkce meziročně vzrostla o 9,5 procenta. Začalo se také stavět více bytů. Informoval o tom Český statistický úřad. Pomalý růst očekává ve svých prognózách také Svaz podnikatelů ve stavebnictví v České republice.

Zářijový růst přišel po srpnovém poklesu o 0,9 procenta a červencovém snížení o 3,7 procenta. Začalo se stavět meziročně o 7,2 procenta více bytů. Dokončeno bylo o 6,7 procenta méně bytů než ve stejném měsíci loni. Informoval o tom Český statistický úřad.

Po zohlednění počtu pracovních dnů se stavební výroba v září zvýšila o 8,2 procenta.

„Naději dává vzrůstající počet zakázek, zejména v oblasti inženýrského stavitelství,“ uvedl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš. Produkce v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 5,3 procenta a v inženýrském stavitelství o 19,2 procenta.

Ode dna se stavebnictví odlepilo také podle analytika ČSOB Petra Dufka. „Pozitivní výsledky přineslo září i v případě bytové výstavby, která v posledním půlroce nabrala příznivý směr. Roste počet nově stavěných bytů, což nepochybně souvisí i se zvýšenou poptávkou na realitním trhu. Nízké úrokové sazby u hypoték spolu s příznivou náladou spotřebitelů vrací chuť investovat do vlastního bydlení, “ uvedl Dufek.

Dodal, že výsledky stavebnictví budou v závěru roku silně pod vlivem klimatických podmínek. „Stačí si vzpomenout na loňskou mírnou zimu, která čísla ze stavebnictví posunula výrazně vzhůru,“ konstatoval Dufek.

Stavební úřady vydaly v září 7305 povolení, tedy o 4,5 procenta meziročně méně. Orientační hodnota staveb klesla o 27,6 procenta na 20,2 miliardy korun. Počet dokončených bytů se meziročně snížil o 6,7 procenta na 2271. Počet zahájených bytů naopak vzrostl o 7,2 procenta na 1957. V bytových domech jejich počet vzrostl o 20,5 procenta, v rodinných domech o 7,6 procenta.

Zlepšení až v příštím roce

V podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví klesl počet zaměstnanců o 3,3 procenta. Jejich průměrná měsíční mzda vzrostla o 6,2 procenta na 30 586 korun.

Stavební výrobaStavební výroba | Tradingeconomics.com

Zlepšení situace je podle Matyáše možné očekávat až v příštím roce. „Pod podmínkou, že bude pokračovat investiční politika státu i privátních investorů a ochota občanů investovat do výstavby domů a bytů, podmíněná politickou atmosférou a ekonomickým vývojem České republiky,“ dodal Matyáš.