Stavebnictví pokračuje v růstu, vzniká více bytů než před rokem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Novak Tomas/Euro

České stavebnictví v únoru meziročně vzrostlo o šest procent a navázalo tak na lednový pozitivní vývoj. Podle informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) se dařilo pozemnímu i inženýrskému stavitelství. Přibylo vydaných stavebních povolení a stavebníci započali v meziročním srovnání i s výstavbou více bytů, dokončili jich však méně.

Úřady vydaly v únoru 5635 povolení k stavbě, proti stejnému loňskému měsíci jich tak bylo o 2,4 procenta více. Orientační hodnota povolených staveb nicméně klesla o 14,6 procenta na 16,8 miliardy korun.

„V únoru sice danému odvětví výrazně pomohlo počasí, které bylo příznivé, ale rozhodně to není jen o počasí a tom, jestli byly mrazy či sněžilo. Konečně se totiž začínají rozbíhat i nové stavební projekty, které budou podporovat stavebnictví i několik následujících měsíců či let,“ uvádí analytik Home Credit Michal Kozub.

Vývoj bytové výstavby v ČRVývoj bytové výstavby v ČR | CSU

V pozemním stavitelství se produkce v únoru meziročně zvýšila o 4,7 procenta a v inženýrském stavitelství o 10,7 procenta. Se stavbou bytů stavebníci ve sledovaném měsíci začali v 1673 případech, meziročně jich tedy bylo o 27,5 procenta více. Počet dokončených bytů se však snížil o 23,5 procenta na 1818 bytů.

„Jednorázově vyskočila výstavba nových bytů v bytových domech. V únoru se zvětšila takřka čtyřnásobně. To je ale jen jednorázový efekt, který nebude pokračovat celý rok. Ukazuje se, že na republikové úrovni je zájem o byty a developeři to velmi dobře vědí. Poptávka po nových bytech je hnaná hlavně levnými zdroji financování - tedy hypotékami,“ doplnil Kozub.

Mazání ztrát

Podle analytika ČSOB Petra Dufka je pozitivním faktem, že se růst bytové výstavby neomezuje pouze na Prahu. „Stavebnictví má velkou šanci pokračovat ve své expanzi i v letošním roce. Bude tak postupně umazávat propad nakumulovaný v předchozích pěti letech, nicméně na výsluní let 2009-2010 se bude vracet ještě velmi dlouho,“ uzavřel Dufek.

„O tom, že máme stále ještě velký propad ve srovnání s rokem 2008, svědčí to, že jsme 29 procent pod jeho úrovní,“ doplnil prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš.