Stavebnictví se propadlo, buduje se málo inženýrských staveb

Ilustrační foto. (Stavební práce na dálnici D8.)

Ilustrační foto. (Stavební práce na dálnici D8.) Zdroj: Profimedia.cz

Silničáři letos opraví na 600 kilometrů dálnic a silnic, stavební práce začínají na dálnici D1 dnes. Opravy a 140 kilometrů staveb nových silnic zkomplikují dopravu.
Silničáři letos opraví na 600 kilometrů dálnic a silnic, stavební práce začínají na dálnici D1 dnes. Opravy a 140 kilometrů staveb nových silnic zkomplikují dopravu.
Stavba dálnice D3 v úseku Veselí nad Lužnicí - Bošilec
Výstavba předposledního úseku dálnice D1 z Lipníku nad Bečvou do Přerova začala 14. července. Čtrnáctikilometrový úsek má být dokončen za tři roky a bude stát 2,7 miliardy korun. Na snímku je část budoucího úseku dálnice D1 do Přerova.
5
Fotogalerie

Stavební produkce v Česku v únoru zrychlila meziroční pokles na sedm procent z lednových revidovaných 1,4 procenta. 

Na výsledku se negativně podepsal zejména propad inženýrského stavitelství, naopak pozemní stavitelství pokles stavební výroby tlumilo. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů se stavebnictví v únoru snížilo o 5,6 procenta.

Produkce v pozemním stavitelství byla proti loňskému únoru bez očištění nižší o 0,2 procenta. V inženýrském stavitelství klesla o 28,7 procenta. Meziměsíčně celková stavební výroba stoupla o 0,3 procenta.

Ve sledovaném měsíci přibylo vydaných stavebních povolení, současně bylo zahájeno i dokončeno více bytů než o rok dříve. Úřady v únoru vydaly 5957 povolení ke stavbě, meziročně jich bylo o 3,8 procenta více. Bytů se začalo stavět meziročně o 23,7 procenta více, a to 1999. Dokončeno jich bylo 1848 a proti loňskému únoru se jejich počet zvýšil o 11,3 procenta.

Pracovníků ve stavebnictví v únoru ubylo v podnicích s 50 a více zaměstnanci o 3,6 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o procento na 30 090 korun.