Stavebnictví se propadlo o 12,5 procenta, úřady ale vydaly více povolení

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15, Michal Nosek

Stavebnictví v České republice v březnu zrychlilo meziroční pokles na 12,5 procenta po únorovém snížení produkce o 2,3 procenta. Klesla produkce pozemních i inženýrských staveb. Ubylo také zahájených i dokončených bytů.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka není samo o sobe překvapením, že stavebnictví končí v červených číslech. „Velmi nepříjemná je ale síla poklesu,“ míní Dufek.

„S každým dalším měsícem se potvrzuje, že loňský růst stavebnictví byl nadopovaný dočerpáváním peněz z fondů EU, nicméně že toto odvětví stále trpí nedostatkem privátních zakázek a nakonec i nedostatečnou přípravou velkých infrastrukturních projektů,“ vysvětluje Dufek.

Podle něj má nejlepší vyhlídky v rámci stavebnictví pro letošní rok bytová výstavba. Jde však o poměrně malou část odvětví, které je navíc omezované administrativními bariérami v rozvoji nových projektů, upozornil analytik.

Meziroční pokles činil po očištění od vlivu počtu pracovních dnů 11,4 procenta. Snížení produkce oproti letošnímu únoru dosáhlo po očištění od sezonních vlivů 5,1 procenta.

Počet vydaných stavebních povolení meziročně stoupl o 2,3 procenta, stavební úřady jich vydaly 6374. Orientační hodnota těchto staveb se ale oproti loňsku propadla o 21,6 procenta na 18,1 miliardy korun.