Stavebnictví se z krize stále nedostalo

Europoslanci napříč politickým spektrem volají po sjednocení daně pro firmy v Evropské unii. Sazba by podle nich měla činit 25 procent, například firmy v Česku přitom v současnosti platí 19procentní daň. Výrazně nižší daňové zatížení má i Slovensko a další nové členské státy evropské sedmadvacítky.

Europoslanci napříč politickým spektrem volají po sjednocení daně pro firmy v Evropské unii. Sazba by podle nich měla činit 25 procent, například firmy v Česku přitom v současnosti platí 19procentní daň. Výrazně nižší daňové zatížení má i Slovensko a další nové členské státy evropské sedmadvacítky. Zdroj: Eduard Erben, E15

České stavebnictví prochází razatním poklesem a nevypadá to s ním růžově ani do budoucna. Vyplývá to z červencových čísel ČSÚ, které poukazují na propad tuzemské stavební výroby o 11,1 procenta. Počet zahájených bytů meziročně klesl o 6,2 procenta.

K poklesu stavební výroby přispělo podle ČSÚ zejméma inženýrské (- 19,9 procenta) a také pozemní (- 6,4 procenta) stavitelství. „Jak je vidět, slabou poptávku po stavebních pracích nevyvážilo ani léto, ani nízký srovnávací základ z předchozího roku,“ vysvětluje ekonom ČSOB Petr Dufek. Podle něj se dá na červencových číslech ukázat, že se do stavebních aktivit tolik neinvestuje.

Stavebníci v červenci zahájili stavbu 2290 bytů. Důvodem bylo podle ČSÚ nízké zahajování bytů v nebytových budovách. Zahájených bytů v rodinných domech přibylo o pět procent a počet zahájených bytů v bytových domech se zvýšil o 30,8 procenta. Tento nárůst ale způsobila velmi nízká srovnávací základna minulého roku, kdy počet zahájených bytů v bytových domech meziročně klesl o téměř 90 procent, uvedli statistici.

Počet dokončených bytů v červenci pak meziročně vzrostl o 3,4 procenta na 1912. V rodinných domech jich bylo ale dokončeno o 11,5 procenta méně, naproti tomu v bytových domech o 41,9 procenta více. Jiskřičkou naděje by mohl být pro tento sektor vzrůstající počet vydaných stavebních povolení, těch úřady vydaly meziročně o 5,5 procenta více.