Stavebnictví si polepšilo, na konci roku ho ale čekal propad

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

České stavebnictví se po letech pomalu vymaňuje z krize. Loni mu pomohly hlavně inženýrské stavby. V prosinci ale sektor po třech měsících růstu klesl, konkrétně o 6,6 procenta.

„České stavebnictví po předchozí pětileté krizi zaznamenalo v roce 2014 první mírný růst. Jednou z hlavních příčin byl zejména růst nových zakázek od veřejného sektoru, jejich objem vzrostl až o 18,7 procenta,“ uvedl ředitele analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

Stavební produkce loni meziročně poskočila nahoru o 2,3 procenta. Ve srovnání s konjunkturním rokem 2008 kleslo loni stavebnictví o 22,1 procenta.

V roce 2015 bude české stavebnictví dle predikcí ředitelů stavebních firem dále mírně posilovat, skokové změny se ale neočekávají, dodal Vacek. „Naprostá většina stavebních společností (až 88 procent) neočekává, že by se sektor mohl vrátit na předkrizovou úroveň z roku 2008 během dalších pěti let,“ konstatoval Vacek.

Mírný růst odvětví je pro české stavebnictví podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václava Matyáše dobrým signálem.

„České stavebnictví konečně zastavilo svůj strmý sestup a poprvé od roku 2008 nevykázalo propad, naopak meziročně vzrostlo. Je to sice nepodstatný nárůst, zejména proto, že je vztažen k dosud nejhoršímu roku v objemu stavební produkce, a také proto, že stavbaři nezažili zimu ani na začátku roku, ani na jeho konci. Je to ale doklad toho, že oživení je nastartováno,“ sdělil Matyáš.

Staví se více

Stavební úřady loni vydaly 79 357 povolení, což znamená pokles o 6,5 procenta. Jejich orientační hodnota klesla o 3,1 procenta na 249,8 miliardy korun. Loni se začalo stavět o 10,1 procenta více bytů, celkem jich bylo 24 351. Naopak dokončeno bylo 23 881 bytů, tedy meziročně o 5,4 procenta méně.

Počet stavebních zakázek stavebních podniků s 50 a více zaměstnanci v roce 2014 meziročně vzrostl o 9,7 procenta, podniky jich v Česku uzavřely 45 714. Celková hodnota těchto zakázek meziročně vzrostla o 23,3 procenta a činila 184,7 miliardy korun. Průměrná hodnota nově uzavřené stavební zakázky vzrostla o 12,4 procenta na rovné čtyři miliony korun.

V podnicích s 50 a více zaměstnanci loni klesl počet zaměstnanců o 4,8 procenta. Jejich průměrná měsíční mzda vzrostla o 2,9 procenta na 29 827 korun.