Stavebnictví v Česku bude klesat, hůř dopadne jen Španělsko, tvrdí prognóza

Stavebnictví

Stavebnictví Zdroj: E15

Stavební výroba v Česku bude na rozdíl od Evropy následující dva roky nadále klesat a zůstane nejhorší v rámci 19 sledovaných evropských zemí. Celkově by evropské stavebnictví v období let 2014 až 2016 mělo růst průměrně 1,8 procenta ročně, a to díky zájmu o nové byty i vzhledem k postupnému oživěním ostatních typů výstavby. Vyplývá to z nejnovější prognózy oborového sdružení Euroconstruct.

Vyšší propad než 3,8 procenta v Česku bude sice letos ještě s pěti procenty ve Španělsku, příští rok však české stavebnictví s odhadovaným propadem o 0,7 procenta zůstane jediným, které by mělo klesat. První mírný meziroční růst o 1,2 procenta pro Česko sdružení předpovídá až pro rok 2016.

Stavebnictví všech 19 zemí sdružených v Euroconstructu se loni propadlo o 2,7 procenta po předchozím propadu o 5,2 procenta. „Předpověď ukazuje, že pokles objemu stavebnictví dosáhl loni dna a měřeno ve stálých cenách dosáhl i nejnižší hodnoty za posledních 20 let,“ uvedl Euroconstruct. Růst investic ve stavebnictví očekává v období 2014 až 2016 průměrně o 1,8 procenta ročně. Letos by měl růst činit 1,3 procenta, v následujících dvou letech pak růst přesáhne dvě procenta.

Nejvíce poroste bytová výstavba

Euroconstruct předpokládá, že nejvýraznější rozvoj vykáže v příštích letech bytová výstavba, která by mezi roky 2014 a 2016 měla růst každý rok průměrně o 3,2 procenta. Inženýrská výstavba vykáže ve stejném období každoroční růst průměrně o 1,9 procenta a nebytová výstavba vzroste o 1,5 procenta.

Euroconstruct je evropským sdružením 19 specializovaných výzkumných organizací. Je aktivní od roku 1975. Pravidelně vydává aktualizované odhady krátkodobého a střednědobého vývoje na evropských trzích. Členskými státy sdružení je 19 evropských zemí včetně Česka.