Stavebnictví v Maďarsku prochází krizí

Stavebnictví

Stavebnictví Zdroj: E15

Maďarský stavební průmysl loni zaznamenal razantní pokles – téměř o dvanáct procent. U stavby obytných budov jde přitom zhruba o sedmnáct procent, u jiných objektů o sedm. Údaje statistického úřadu dokresluje nejnovější správa firemního registru Opten: do roka bude v Maďarsku o deset procent stavebních firem méně.

Trend potvrzují data z posledního čtvrtletí předchozího roku, kdy přestalo fungovat výjimečně velké množství podniků. Registrační soudy oznámily likvidaci 1677 stavebních společností, čili 2,3 procenta z celkového počtu. Výkonný ředitel Optenu Tamás Tóth uvádí, že celkem v minulém roce vzniklo čtyři tisíce nových firem, ale 5268 svou činnost ukončilo. V roce 2011 byla tendence ještě opačná.

„Firmy loni daly do užívání osm tisíc nových obytných objektů, tak nízký počet tu nebyl devadesát let,“ tvrdí realitní expert László Borsi. A v tomto roce bude pokles pokračovat. „Na trhu s nemovitostmi se hromadí byty zkrachovaných devizových dlužníků, celé obytné parky, které se prodávají v rámci exekucí až o 20 až 30 procent levněji,“ dodává odborník. Podle něj jednoduše neexistuje koupěschopná poptávka. A tam, kde by zájem byl – například v případě nájemních bytů – zase samosprávy nemají peníze na jejich výstavbu.

Předseda svazu stavebních podnikatelů Ádám Éliás tvrdí, že polovina firem nachází práci v okolí, tedy na Slovensku, v Polsku, Rakousku, dokonce i na Ukrajině. „Je to malá šance na přežití, kdo však není schopný získat objednávku ani tímto způsobem, zkrachuje,“ konstatoval Éliás, jenž vidí největší chybu v systému financování a úvěrů.

Místopředseda unie stavebních podnikatelů László Koji spatřuje důvod možného knokautu stavebních podniků i v růstu minimální mzdy. Podle něj nejde ani udržet její hladinu, natož ji zvyšovat. Firmy proto propouštějí, najímají si pracovní sílu na částečný úvazek, zaměstnávají příležitostné dělníky a spolupracují se „subdodavateli“, což je zase živnou půdou pro další vážný problém – řetězové zadlužení.