Stavebnictví zpomaluje, stále však roste přes dvě procenta ročně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Růst stavební produkce v září zpomalil. Stavebnictví meziročně stouplo o 2,4 procenta po srpnových 4,7 procentech. Táhly ho inženýrské stavby, které nahradily výpadek v pozemním stavitelství. "Na jedné straně silné zakázky inženýrského stavitelství financované z fondů EU, na straně druhé klesající pozemní stavitelství. To je už několik měsíců za sebou charakteristický obrázek českého stavebnictví," uvádí analytik ČSOB Petr Dufek.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se stavební produkce v září meziročně zvýšila o 3,7 procenta a meziměsíčně byla vyšší o 1,1 procenta.

„Stavební výroba rostla v září letos zatím nejpomalejším tempem. Po jistém vzepětí v první polovině roku, a zejména v jeho druhém čtvrtletí, se do pozemního stavitelství dostavila bezkrevnost,“ sdělil hlavní ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda. Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o 4,6 procenta, naopak u inženýrských staveb vzrostla o 17 procent.

„Objem veřejných zakázek v minulém roce vzrostl o 19,6 procenta a letos se dokonce ještě navýší. Obavy naopak budí prudce klesající objem zahajovaných výběrových řízení na stavební zakázky, tedy hypotetický zásobník práce pro firmy na příští rok. Ten ke konci září klesl meziročně zhruba o třetinu,“ uvedl ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

O 6,3 procenta stoupl i počet bytů, které se začaly stavět. Bylo jich 2080. Vedle toho bylo dokončeno 2423 bytů, o 6,7 procenta více než před rokem. „Vývoj počtu zahájených bytů dává naději, že v následujícím roce bude v tomto odvětví výstavby dostatek práce,“ uvedl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš. Svaz také zvýšil odhad růstu stavební výroby za letošní rok. „Téměř s jistotou můžeme předpokládat, že bude vyšší než sedm procent. Doposud jsme předpokládali pouze pět procent, a to byl velmi optimistický předpoklad,“ řekl Matyáš. V loňském roce stavební výroba po pětiletém poklesu meziročně vzrostla o 4,9 procenta.

Počet vydaných stavebních povolení se v září meziročně zvýšil o 2,4 procenta na 7482. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 23,2 miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2014 vzrostla o 15 procent.