Stavitelé bytů vyhlížejí levnější pozemky od majitelů v problémech

Developerské společnosti očekávají, že ekonomické turbulence způsobené virovou nákazou povedou ke zlevnění stavebních parcel a celých projektů. (ilustrační foto)

Developerské společnosti očekávají, že ekonomické turbulence způsobené virovou nákazou povedou ke zlevnění stavebních parcel a celých projektů. (ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš, E15

Část majitelů se podle investorů dostane do problémů a bude muset prodat za méně peněz, než bylo v posledních letech obvyklé.(ilustrační foto)
Developeři očekávají zlevnění některých brownfieldů. (ilustrační foto)
Z pozemků pro novou výstavbu bylo v posledních letech nedostatkové zboží. (ilustrační foto)
Nejcenější jsou parcely, které mají i stavební povolení k výstavbě. (ilustrační foto)
Parcely v Praze jdou na dračku. (ilustrační foto)
7
Fotogalerie

Developerské společnosti očekávají, že ekonomické turbulence způsobené virovou nákazou povedou ke zlevnění stavebních parcel a celých projektů. Část majitelů se totiž podle investorů dostane do problémů a bude muset prodat za méně peněz, než bylo v posledních letech obvyklé.

„Nenakupujeme, neoslovujeme, nějaká jednání o akvizicích jsme zastavili. Kupovat na cenovém vrcholu nemá smysl. Určitě již brzy bude příležitost nakoupit pozemky levněji,“ řekl přední pražský developer, který si nepřál být jmenován. 

Například největší stavitel bytů Central Group má na akvizice vyčleněny tři miliardy korun. „Některé projekty na trhu byly již před nástupem koronaviru nabízeny za přemrštěné ceny, které nemají s realitou nic společného. Pokud budou jejich prodávající chtít skutečně prodat, budou muset jít s cenou dolů,“ uvedla výkonná ředitelka firmy Michaela Tomášková.

„Očekáváme také, že by se na trh mohly dostat projekty některých méně silných společností, které jsou závislé na bankovním financování. U těch by také mohlo dojít k poklesu cen,“ dodala. 

Našetřenou hotovost na nákupy má rovněž realitní skupina PSN. „Prodávat budou například velcí zahraniční majitelé nemovitostí, kteří budou potřebovat peníze na jiném trhu nebo v jiném byznysu. Například majitel továrny, kterou budoval dvacet let a má 500 zaměstnanců, tak než aby ohrozil její výrobu, raději prodá dům v Praze, který si pořídil jen jako bezpečnou vedlejší investici,“ řekl jednatel PSN Maximilian Skala

Dobré příležitosti na trhu očekává rovněž developer BlackBird Real Estate. „Nyní nastává čas nakupovat. První vlaštovky se již objevují. Někteří majitelé budou pod finančním tlakem, další raději místo rizika budoucího vývoje zvolí prodej teď, byť s nějakou ztrátou,“ uvedl Jan Kotaška, ředitel firmy, která má blízko k holdingu CSG miliardáře Michala Strnada. 

Specialista na realitní akvizice Jan Hospodář z poradenské společnosti 108 Investment Advisory ale upozorňuje, že čekání na levnější pozemky by se nemuselo vyplatit. „Neočekávám propad cen pozemků pro výstavbu bytů. Z vícero stran slyšíme, že prodeje bytů podpoří zrušená daň z nabytí nemovitosti. Lidé vnímají nákup bytu jako dobrou investici pro případnou krizi a poptávka stále převyšuje nabídku,“ řekl poradce.

Výjimkou podle Hospodáře budou pozemky některých menších developerů, kteří se dostanou do problémů a budou se muset realit zbavit.