Subterra vysoutěžila zakázku v Německu

stavba dálnice

stavba dálnice Zdroj: E15

Společnost Subterra vyhrála tendr na opravu železničního tunelu mezi městy Koblenz a Perl ve spolkové zemi Porýní-Falc. Jako jedna z prvních stavebních firem z Česka tak pronikla na německý trh. Po neúspěchu v roce 2011, kdy se firma u západních sousedů v soutěži ucházela o stavbu silničního tunelu, nyní získala zakázku, jejíž hodnota přesahuje půl miliardy korun.

„Německo je vedle Maďarska a Srbska další zemí, kam můžeme na pomyslné mapě Evropy zapíchnout žlutou vlaječku,“ uvedl generální ředitel Subterry Ondřej Fuchs. Práce na tunelu mají začít ještě letos v létě. Součástí zakázky je i vypracování prováděcí dokumentace.

Stavaři ze Subterry chtějí v zahraničí soutěžit také v dalších tendrech. Ve svých plánech počítají s tím, že v příštích dvou letech utrží z ciziny ročně kolem miliardy korun. „V Německu připravujeme společně s Metrostavem nabídku na stavbu železničních tunelů Albabstieg na trati Wendlingen–Ulm a v Chorvatsku výstavbu čistírny odpadních vod v Sisaku,“ řekl deníku E15 mluvčí Subterry Vladislav Beneš. Podnik chce soutěžit o zakázky také v Makedonii a Srbsku.

V Německu stavěly české firmy ojediněle. Jednou z výjimek byla firma Bögl a Krýsl, která budovala větrné elektrárny. Ta ale měla oporu ve svém většinovém majiteli, německé skupině Max Bögl.