Téměř dvě stě moravských obchodů změnilo majitele. Český investor udělal miliardovou transakci

Obchodní centrum Futurum Ostrava.

Obchodní centrum Futurum Ostrava. Zdroj: CBRE

Obchodní centrum Haná v Olomouci.
Obchodní centrum Futurum Ostrava.
Obchodní centrum
4
Fotogalerie

Tuzemský kapitál si troufl na další velkou transakci v realitách. Společnost Star Capital Investments koupila na Moravě dva obchodní komplexy.  

Investoři ze společnosti Star Capital Investments se v Olomouci a Ostravě postarali o miliardový realitní obchod. Společnost koupila od anglo-amerických fondů Pradera a Bainbridge nákupní centra Futurum Ostrava a olomoucké obchodní centrum Haná. Informaci o transakci potvrdil E15.cz majitel Star Capital Josef Malíř.

„Hodnota transakce je v miliardovém řádu, dohodli jsme se však, že další detaily k ceně nebudeme zveřejňovat,“ řekl šéf Star Capital Investments. Akvizici Malíř financoval pomocí bankovního úvěru.

„Akvizice těchto dvou obchodních center je pro společnost Star Capital Investments velmi výhodná především v současné době, kdy rostou obraty a návštěvnosti v regionálních obchodních centrech,“ uvedl investiční specialista Peter Wojtusiak z poradenské společnosti CBRE, která se na transakci podílela.

Futurum Ostrava funguje od roku 2000. Bylo to první obchodní centrum v moravskoslezské metropoli. K pronájmu nabízí třicet tisíc metrů čtverečních prodejen. Těch je v objektu víc než sto. Součástí ostravského Futura je i hypermarket Tesco a multiplex Cinestar.

Obchodní centrum Haná se otevřelo v roce 2002. Celkem má 9400 čtverečních metrů obchodních ploch. Loni se areál rozšířil ještě o nákupní park. Dohromady je tam v současnosti přes šedesát obchodů.

Star Capital Investments funguje dva roky. Sesterská firma Star Capital Finance ale vznikla již před třinácti lety. Vyrostla mimo jiné na zprostředkovávání hypoték a investičním poradenství.

Realitní horečka stoupá

Do nemovitostí ve střední a východní Evropě přitekly v prvním pololetí investice za 5,4 miliardy eur. To je meziročně o 17 procent více, vyplývá z dat konzultantské společnosti Colliers. Je pravděpodobné, že na konci letošního roku opět padne investiční rekord a dojde k překonání loňských dvanácti miliard eur investovaných do středoevropských realit. Na špici zájmu investorů je v regionu Česká republika. Pro investory je dokonce atraktivnější než tradičně silné Polsko. Podle poradců z Cushman & Wakefield je silný zájem o hotely. Majitele změnil například hotel Nyx v centru Prahy, hotel Diplomat Prague nebo Grandhotel Pupp v Karlových Varech.