Miliardáři z Penty přetáhnou centrálu Deloitte do nového projektu za hlavním nádražím

Česká centrála Deloitte se přestěhuje do projektu Penty.  (ilustrační foto)

Česká centrála Deloitte se přestěhuje do projektu Penty. (ilustrační foto) Zdroj: Deloitte

Marek Dospiva a jeho společníci z Penty si z realit udělali jednu z opor byznysu.
Penta začne stavět hned za hlavním nádražím.
Penta má už za sebou mimo jiné výstavbu kancelářského komplexz Florentinum. Přilákala tam i velkou poradenskou společnost EY.
Penta začne stavět hned za hlavním nádražím.
Sedmé nástupiště hlavního nádraží v Praze. Kousek za ním začne vyrůstat nový developerský projekt.
7
Fotogalerie

Přilákáním velkého nájemce v podobě poradenské společnosti Deloitte Skupina Penta odstartovala další developerský projekt. Stavět bude v Praze přímo za hlavním nádražím.

Skupině Penta se podařilo dohodnout jednu z největších letošních transakcí na pražském kancelářském trhu. Do nového administrativního centra, které postaví za hlavním nádražím u Churchillova náměstí, se podle informací deníku E15 přestěhuje tuzemská centrála poradenské společnosti Deloitte. Přesun se bude týkat více než tisícovky jejích zaměstnanců.  

„Dostavbu projektu plánujeme na začátek roku 2019. Evidujeme zájem různých společností, ale do podpisu smluv nemůžeme nic komentovat,“ řekl mluvčí Penty Ivo Mravinac.  

Podobně se vyjádřili i konzultanti. „Stěhovat se budeme, ale další informace zatím nechceme poskytovat,“ sdělila zástupkyně Deloitte Anna Chocholatá.

Lukrativní pozemek za nádražím získala Penta loni. Ve společném podniku se skupinou miliardáře Marka Dospivy je ještě projektantská společnost Sudop a České dráhy. Kromě kanceláří vzniknou za sedmým nástupištěm „hlaváku“ také byty.

Vzhledem k tomu, že nájmy firmy podepisují nejméně na pět let, bude se hodnota kontraktu s Pentou při současných poplatcích za kanceláře pohybovat ve stovkách milionů korun.  

Poradci z Deloitte řešili stěhování od loňského roku. V současnosti sídlí v kancelářské budově Nile House v Praze 8. Pronajímají si tam kolem devíti tisíc metrů čtverečních. Stěhování původně zvažovali rovněž konkurenti z KPMG. Ti se ale nakonec rozhodli zůstat ve stávajícím sídle u hotelu Hilton.

Pro Pentu bude kontrakt s Deloitte znamenat úspěšný start dalšího developerského projektu. Prvním velkým kancelářským projektem Marka Dospivy a jeho společníků v centru metropole byl administrativní komplex Florentinum.

Také jeho výstavbu Penta odstartovala přilákáním velké poradenské firmy, a sice EY. Další kanceláře buduje developer v rámci projektu Waltrovka v Jinonicích.