Téměř třetina amerických nájemců nezaplatila dubnový nájem

New York

New York Zdroj: profimedia

Američani bojují s placením nájmů.
Výhledy na Central Park
New York
Taxi New York
5
Fotogalerie

Dopad koronavirové pandemie, která zmrazila světovou ekonomiku, už má tvrdé dopady na americké domácnosti. Téměř třetina amerických nájemců totiž nezaplatila dubnové nájemné během prvního týdne, jak ukázala data zveřejněná realitní skupinou National Multifamily Housing Council a konsorciem poskytovatelů dat o realitním trhu.

O průzkumu informoval deník The Wall Street Journal. Zveřejněná čísla jsou tvrdou realitou o tom, jak řada Američanů bojuje s placením nájemného během koronavirové pandemie, která zavřela řadu odvětví po celém světě.

Zhoršení je přitom patrné i ve srovnání s březnem. První březnový týden totiž zaplatilo aspoň část nájmu 81 procent Američanů, zatímco letos v dubnu to bylo jen 69 procent. O rok dříve dokázalo nájemné uhradit 82 procent nájemníků.

Někteří nájemníci jsou nicméně i v USA dočasně chráněni před vystěhováním balíkem federálních a místních zákonů. K ochraně nájemníků přistoupila rovněž česká vláda a poslanci upravený návrh ve středu v pozdních hodinách schválili. Předlohu musí tak ještě schválit senátoři.

Nájemníci bez příjmů zřejmě nebudou moci podle návrhu dostat výpověď z bytu kvůli tomu, že v důsledku epidemie koronaviru nebudou schopni nejdéle do konce července platit nájemné. Dlužné za nájemné ale budou muset splatit do konce letošního roku. Nájemníci ovšem nebudou zproštěni povinnosti hradit služby spojené s bydlením.

Proti předloze protestovali majitelé domů i pravicová opozice, podle níž zákon nechrání pronajímatele a nezaručuje jim, že o peníze na nájemném nepřijdou. Původně byl vládní návrh ještě tvrdší, když vláda navrhovala lhůtu na neplacení nájemného do konce září a ochranou lhůtu do konce května 2021.

Zkrácení lhůt prosadila podobně jako v případě nájemců prostor pro podnikání poslankyně ANO Helena Válková. Opatření podle ní poskytne vládě čas podpořit nájemníky bez příjmů jiným způsobem, nezatíží tolik pronajímatele.