Tesco dostalo od Francouzů nabídku na podíl v Novém Smíchově

Nový Smíchov

Nový Smíchov Zdroj: VitVit via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Francouzský realitní koncern Klepierre dal řetězci Tesco nabídku na převzetí jeho podílu v obchodním centru Nový Smíchov. Obchod se může v korunách vyšplhat do miliardových řádů.

V jednom z nejlepších obchodních center v Česku se schyluje k významné majetkové změně. Britský řetězec Tesco podle informací deníku E15 obdržel nabídku na převzetí jeho třetinového podílu v nákupním centru Nový Smíchov v Praze 5. Zájemcem je francouzský realitní koncern Klepierre.

„Klepierre již Tesku odeslal nabídku,“ uvedl informovaný zdroj. Cena za třetinu centra se může vyšplhat i do jednotek miliard korun. Klepierre informace nekomentoval, Tesco jen odpovědělo, že podíl k prodeji nenabízí.

„Nový Smíchov patří mezi tři nejúspěšnější obchodní centra v Praze. Lokalita kolem Anděla je druhou nejatraktivnější nákupní zónou,“ sdělil Jan Kotrbáček, partner v poradenské společnosti Cushman & Wakefield.

Do Nového Smíchova zavítá víc lidí než do Palladia

Na špici se Nový Smíchov řadí hlavně z hlediska návštěvnosti. Ročně jím projde dvaadvacet až třiadvacet milionů lidí. To je ještě více než například v Palladiu na náměstí Republiky. To má však proti Smíchovu výhodu ve větším podílu turistů, kteří utrácejí více než Češi. Do nejlepší trojky patří ještě nákupní centrum Chodov, které se v současnosti výrazně rozšiřuje.

Tesco získalo podíl v Novém Smíchově v roce 2006. Tehdy Britové převzali tuzemský byznys francouzského řetězce Carrefour. Ten měl původně na Smíchově svůj největší hypermarket v Česku. V současnosti je to ale právě Tesco, které se celosvětově zbavuje nestrategického majetku, aby ozdravilo účetnictví. Za poslední rok se skupina rovněž díky prodejům aktiv vrátila k zisku.

V České republice je tak na spadnutí například prodej Obchodního centra Letňany, největšího nákupního centra v zemi. Nejvážnějším kandidátem na převzetí je tam americká společnost CBRE Global Investors, spřízněná s poradenskou firmou CBRE. Na trhu se objevily také další české nemovitosti řetězce.