Trigema posiluje investice do lyžování i vědeckého centra

Zakletá sjezdovka. Didier Cuche umí vyhrát skoro všechno. Výjimkou je sjezdovka Laubenhorn ve Wengenu. Tam se mu nedaří, letos skončil patnáctý

Zakletá sjezdovka. Didier Cuche umí vyhrát skoro všechno. Výjimkou je sjezdovka Laubenhorn ve Wengenu. Tam se mu nedaří, letos skončil patnáctý Zdroj: reuters

Skupina Trigema kromě aktivit na trhu novostaveb pokračuje v investicích do zimní turistiky a vědeckých areálů. V prvním případě jde o vybudování nového lyžařského centra v Železné Rudě na Šumavě. Druhá investiční akce se týká další fáze vědeckého parku v Roztokách u Prahy, kde bude mít evropské inovační centrum elektrotechnická společnost Eaton. Souhrnná investice do obou projektů bude kolem 600 milionů korun.

„Lyžařský areál v Železné Rudě chceme začít stavět v roce 2015, otevření plánujeme na závěr stejného roku,“ řekl majitel a generální ředitel Trigemy Marcel Soural. Developer nyní usiluje o získání potřebných povolení.

Trigema už má za sebou výstavbu jiného zimního centra ve středočeském Monínci, oblíbené lyžařské destinaci bývalého prezidenta Václava Klause.

Centrum pro zimní radovánky se chce zaměřit na rodiny, místo tam najdou lyžařské školy pro začátečníky. „Nebude to pro lyžaře jezdící na černých sjezdovkách, ale pro rodiče, kteří si chtějí normálně s dětmi zajezdit,“ sdělil šéf Trigemy.

V případě vědeckého centra v Roztokách se počítá s otevřením také napřesrok. „Eaton se rozhodl umístit inovační centrum do Roztok kvůli těsné blízkosti areálu ČVUT, centra Prahy i letiště. Vzhledem k využití řady moderních technologií – například geotermálního vytápění a chlazení nebo systémů recyklace vody – bude objekt vysoce energeticky úsporný a udržitelný,“ zdůraznil nedávno ředitel Evropského inovačního centra Eatonu Jan Vondraš.

Firma utržila těsně pod miliardu
Tržby skupiny Trigema se pohybují kolem miliardy korun, ačkoli loni jí klesly o čtyři procenta na 979 milionů. Výsledky ovlivnila hlavně tvrdá konkurence na trhu nových bytů. Za zhruba polovičním poklesem provozního zisku na šedesát milionů korun je podle firmy propad marží ve stavebnictví a krátkodobý útlum aktivit ve výstavbě bytů kvůli přechodnému poklesu prodejů. Strategií společnosti je investovat veškerý zisk do nových projektů a akvizic. Hodnota aktiv skupiny loni vzrostla o devatenáct procent na 1,1 miliardy korun.