Tvrdíkovi Číňané definitivně převzali stadion v Edenu

Eden Arena

Eden Arena Zdroj: CEFC

Eden Arena
Eden Arena
Zaplněný stadion Eden
Stavba Edenu
Stavba Edenu
18
Fotogalerie

Čínská společnost CEFC se dnešním dnem stala stoprocentním vlastníkem fotbalového stadionu Eden Arena. Od stejnojmenné společnosti ho šanghajská firma odkoupila za blíže nespecifikovanou částku. Obě strany pouze potvrdily, že se hodnota transakce pohybovala kolem jedné miliardy korun. 

Poprvé od roku 2008, kdy se na stadionu odehrál první zápas, má tak domácí Slavia i její stadion stejného vlastníka. CEFC multifunkční arénu převzala bez jakýchkoliv závazků z minulých let. Právě to byl podle vedení důvod, proč celá transakce trvala zhruba rok. Vedení jak fotbalového týmu, tak celého stadionu bude jednotné, obě části povede generální ředitel Slavie Martin Krob.

„Naším dlouhodobým záměrem je budovat ze Slavie jeden z nejlepších klubů regionu a spojení klubu se stadionem v Edenu pod jednoho vlastníka k tomu vytváří optimální předpoklady. Teď je již Slavia v Edenu opravdu doma,“ uvedl Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva SK Slavia Praha.

Podívejte se, jak Jaroslav Tvrdík oznámil převzetí Eden Areny:

Video placeholde
Hotovo! Slavia má vlastní stadion, Číňané koupí Eden • iSport TV

Díky tomu by tak nemuselo v budoucnu docházet ke sporům mezi vlastníkem týmu a majitelem stadionu. Ty se týkaly například kolizí termínů akcí na stadionu, kromě fotbalových zápasů se totiž v Edenu konají například také koncerty. Společné vlastnictví také usnadní případné investice do celé nemovitosti.

Ke slavnostnímu převzetí Eden Areny dojde v neděli během utkání s Jabloncem. Součástí akce bude koncert nebo ohňostroj, vedení Slavie také odhalí chodník slávy za účasti bývalých fotbalistů týmu.

Výstavba stadionu v Edenu začala v roce 2006 a skončila o dva roky později. Aréna zaujímá prostor o velikosti 22 tisíc metrů čtverečních, celkem se do ní vejde téměř 20 tisíc diváků. Kromě fotbalového hřiště jsou součástí stadionu také obchodní a kancelářské prostory.

Jak to vypadá uvnitř Edenu? Podívejte se na video: 

Video placeholde
Podívejte se do Edenu! Na vířivky pro slávisty i do skyboxu • FAČR

Skupina CEFC, která Eden Arenu koupila, v Česku uskutečnila také mnoho dalších investic. Peníze vložila například do letecké společnosti Travel Service nebo pivovaru Lobkowicz, učinila také kapitálové vstupy například do do J&T Finance Group.