Tykačova exmanželka postaví vedle „trezoru“ i luxusní rezidence

Tykačova exmanželka staví trezor i luxusní rezidence

Tykačova exmanželka staví trezor i luxusní rezidence Zdroj: DoubleSquare Group

Do rozsáhlého realitního byznysu se po současné manželce miliardáře Pavla Tykače Ivaně Tykač, která se zaměřuje hlavně na luxusní bydlení v centru Prahy a usilovala také o přestavbu karlínské Invalidovny na univerzitní kampus, pouští i jeho exmanželka Daniela Kuchtová.

Nad obřím trezorem u západočeské Ptyče, který buduje několik let, nyní zahajuje výstavbu luxusních rezidencí pod názvem Park Berne. Skupina Double Square, patřící Kuchtové, tam chce postavit až 32 rezidencí, jejichž cena bude začínat zhruba na deseti milionech korun.

„Vprvní fázi vznikne podzemní depozit a osm obytných jednotek s termínem dokončení 2016. Nadzemní rezidenční část počítá celkem až s 32 domy. Druhou část projektu bude tvořit Chateau Berne, což je zemědělská usedlost,“ uvedl mluvčí Double Square Ondřej Drábek. „Užitná plocha rezidencí se pohybuje od 150 do 200 metrů čtverečních, přičemž prodejní cena bude začínat na 65 tisících korun za čtvereční metr,“ dodal. Celkové investiční náklady Parku a Chateau Berne mají dosáhnout přibližně 1,07 miliardy korun.

Investor začíná hledat prostřednictvím realitní firmy JLL nájemce a také provozovatele podzemního trezoru. „Cílová skupina jsou bohatí lidé, kteří potřebují uschovat větší předměty nebo jejich soubory, jako jsou třeba umělecké sbírky. Ne každému stačí standardní bezpečnostní schránka v bance, která pojme jen malé množství věcí. Dále cílíme na korporace nebo státní instituce, objekt je vhodný k uschování například datových úložišť velkých rozměrů,“ upřesnil Drábek. Firma Double Square počítá s tím, že v okamžiku zahájení provozu bude obsazeno kolem 15 procent kapacity první části podzemního depozitu, tedy 140 z celkových 930 čtverečních metrů, jehož vybavení má být srovnatelné s trezory České národní banky.

Deset tisíc hektarů pozemků

Skupina Double Square Group vlastní při hranici Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko na deset tisíc hektarů pozemků, kde mimo jiné provozuje zemědělskou a lesnickou výrobu. Do budoucna počítá s využitím pro agroturistiku.

Původně nesl projekt název Maják Ptyč a měl sloužit jako vzdělávací, kulturní a relaxační centrum. Společnicemi Kuchtové v tomto projektu byly Kateřina Kuňová a Hana Přádová z duchovního hnutí Avenna. Některá média proto spekulovala, že stavba má být školicím střediskem tohoto hnutí. Kuchtová nicméně loni spolupráci ukončila. Podle Drábka byly důvody ekonomické:

„Projekt vznikal původně jako hotel se školicím střediskem a navazující agroturistikou. V momentě, kdy se ukázalo, že to není ekonomicky výhodný model, začala Double Square Group stavět depozitář a došlo i ke změnám v předpokládaném využití hotelu. Tehdejší společnice investora, které byly u původní myšlenky na školicí středisko, s novým záměrem nesouhlasily a projektu se dále neúčastnily.“

Tykačova exmanželka staví trezor i luxusní rezidenceTykačova exmanželka staví trezor i luxusní rezidence | DoubleSquare Group

Ivana Tykač: Přestavba kasáren bude pohyb v minovém poli