UDI Group chystá obří projekt v Bělehradě. Investuje do něj téměř deset miliard

Projekt Duga společnosti UDI Group v Bělehradě.

Projekt Duga společnosti UDI Group v Bělehradě. Zdroj: UDI Group

Projekt Duga společnosti UDI Group v Bělehradě.
Projekt Duga společnosti UDI Group v Bělehradě.
Projekt Duga společnosti UDI Group v Bělehradě.
Projekt Duga společnosti UDI Group v Bělehradě.
Projekt Duga společnosti UDI Group v Bělehradě.
15
Fotogalerie

Mezinárodní developerská skupina UDI Group pokračuje v investování v Srbsku. Tentokrát v Bělehradě vloží téměř deset miliard korun do projektu, který nahradí tamní bývalou továrnu na barvy. Na jejím pozemku vyroste 2320 bytů a zhruba čtyřicet tisíc čtverečních metrů kanceláří. Polyfunkční projekt hned vedle lineárního parku zpracuje pro UDI přední britský architekt Ian Bogle, který vyšel vítězně z mezinárodní architektonické soutěže. Stavět by se mělo začít v průběhu příštího roku.

„Původní projekt, který počítal hlavně s kancelářemi, jsme po dohodě s městem připojili k celoměstské změně územního plánu. Tu Bělehrad inicioval kvůli transformaci původního drážního tělesa na lineární park, jenž sousedí s naším pozemkem,“ vysvětluje ředitelka strategie UDI Group Marcela Fialková. „Nyní je náš projekt polyfunkční s převažujícím bydlením, po němž je v hlavním městě Srbska větší poptávka,“ dodává.

Srbský tým UDI Group spolu s architekty aktuálně pracuje na projektové dokumentaci pro územní rozhodnutí na část stavby, která přímo navazuje na městský lineární park. Jeho projekt vznikl v rámci ambiciózní strategie, již srbské hlavní město představilo v tomto roce. Ta klade důraz nejen na rozvoj urbanismu města, v němž se inspiruje také Prahou, ale třeba i na podporu turismu.

Důležitou roli v dokumentu nazvaném Bělehrad 2030: Město budoucnosti hrají bělehradské řeky, na jejichž březích budují projekty čeští developeři UDI Group nebo Sebre. Lineární park, jehož architektonickou vizi zafinancoval developer Sebre, propojí mezi sebou projekty obou českých developerů. Vedle areálu dorćolské teplárny vyroste projekt Marina Dorćol od Sebre, který navrhlo architektonické duo Jelena Kuzmanović a Stanislav Fiala, s nímž Sebre spolupracovalo i na polyfunkční budově DRN na rohu Mikulandské a Národní třídy v Praze.

O kus dál u bývalé továrny na barvy a laky začne příští rok stavět UDI Group projekt Duga. Dosud největší projekt českého developera nabídne více než 280 tisíc metrů čtverečních hrubých podlahových ploch. Připojí se tak po bok dalších projektů, které už společnost v Bělehradě staví. Patří mezi ně například rezidenčně-komerční komplex Starry Hill, logistický park Šimanovci nebo polyfunkční projekt Lastavice.