Už podruhé. Rozhodčí soud bude řešit arbitráž kvůli tunelu Blanka

Metrostav zastavil práce na tunelu Blanka

Metrostav zastavil práce na tunelu Blanka Zdroj: ctk

U Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře a Agrární komoře ve čtvrtek odpoledne začne už druhá arbitráž kvůli problematickému tunelu Blanka. Soud bude řešit spor mezi Prahou a firmou Inženýring dopravních staveb (IDS), která je správcem stavby.

Informoval o tom mluvčí IDS Pavel Kočiš. Firma žaluje Prahu o 151,5 milionu korun. Arbitráž kvůli nezaplaceným fakturám by měla skončit do dvou měsíců.

Bez IDS, která kvůli dluhům Prahy hrozila odchodem ze stavby, by podle politiků nebylo možné tunelový komplex dokončit. Město vede kvůli Blance arbitráž i se stavební firmou Metrostav.

Tunelový komplex, jehož stavbu zadala někdejší politická garnitura pod vedením primátora Pavla Béma (ODS), měl být zprovozněn již v roce 2011. Nyní se mluví o dubnu 2015. Výstavba se v průběhu let zdražila o několik miliard korun. Konečný účet bude podle aktuálních čísel 36,9 miliardy.

Stejně jako Metrostavu i firmě IDS město několik měsíců neplatí za faktury. Společnost IDS údajně za své služby zatím inkasovala 202 milionů korun. Chce ale víc, než bylo v původní smlouvě, protože se práce na stavbě protahují a firmě narůstají náklady. Obě strany se proto dohodly na arbitráži.

IDS má na starosti také kontrolu dostavby metra A do Motola. Za stavbu Praha zaplatí přes 20 miliard. I v tomto případě se město prostřednictvím dopravního podniku vypořádává s problematickými vícepracemi.

O firmě IDS se mluví v souvislosti s napojením na pražské politiky ze strany TOP 09, která v současnosti Praze vládne.