V Hluboké postaví hokejový stadion. Na projektu spolupracovali hráči z NHL

Prosvětlená hala zapadá do přírody

Prosvětlená hala zapadá do přírody Zdroj: Atelier 800

Na návrhu hokejové haly spolupracovaly i místní hokejové legendy.
Prosvětlená hala zapadá do přírody
Prosvětlená hala zapadá do přírody
Město Hluboká získá novou sportovně kulturní dominantu.
Hala bude stát v blízkosti zámku.
6
Fotogalerie

Jihočeské město Hluboká nad Vltavou plánuje nový krytý hokejový stadion. Vzniknout by měl na místě současného otevřeného zimního stadionu z roku 2000. Celkové náklady projektu se odhadují na 156 milionů korun. Stavět by se mohlo začít již v průběhu příštího roku pod vedením architektů Martina Krupauera, Pavla Kvintuse a Martina Sedmáka z ateliéru A8000.

Jejich architektonické studio navrhlo prosvětlenou transparentní halu, která uznává charakter místa a výhledy na historické panorama města s novogotickým zámkem Hluboká. 

„Hokejová tradice na Hluboké překročila hranici města. Dnes tu žije mnoho bývalých i současných hráčů americké profesionální soutěže NHL a předních českých hokejistů, jako jsou trenér klubu Motor ČB Jaroslav Mokrý nebo bývalí hokejisté Radek Bělohlav a Stanislav Bednařík či hokejisté Miroslav Dvořák ml., Petr Bělohlav nebo Václav Prospal. Pořádají se zde letní kempy a přípravy,“ říká architekt Martin Krupauer, který na projektu pracoval.

Návrh stadionu architekti konzultovali právě s uvedenými hokejisty. Výsledkem bude stadion, který může sloužit jako tréninková a bruslařská základna pro veřejnost, dětské sportovce, hokejové týmy i pro sportovní nadšence. Stejně tak může sloužit jako profesionální hokejová aréna.

Kapacita stadionu by měla být až tisíc diváků při Univerzitní lize, která by se zde měla hrát. Součástí návrhu je víceúčelové využití haly. Podle potřeby by se měla proměnit na prostor pro pořádání nejrůznějších společenských, kulturních a sportovních událostí. Jakmile se rozpustí led, získá stadion letní využití například pro pořádání koncertů.

„Na přípravách spolupracujeme s Vysokou školou technickou a ekonomickou, která hraje takzvanou Univerzitní ligu, a o všem postupně informujeme Národní sportovní agenturu. Právě tu bychom rádi požádali o dotaci na realizaci projektu. Když se vše povede, bude krytý zimní stadion další významnou infrastrukturní stavbou sloužící sportovcům ze širokého okolí, která pomůže vychovat rekreační i špičkové sportovce,“ dodává starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa.