Hasičárny nebo vesnické hospody. Kvalitní architektura se dávno nestaví jen ve městech

7. A stavebně proinvestovaných 500 milionů korun.

7. A stavebně proinvestovaných 500 milionů korun. Zdroj: Matěj Chabera

1. Secesní Tančírna v Bernarticích pochází z let 1906 až 1907.
1. Před několika lety ji citlivě rekonstruoval ateliér SBORWITZ Architekti.
1. V Bernarticích mají i zajímavou zastávku.
2. Někdejší nádrž v Bratčicích proměnila v jezero s hloubkou 90 až 120 centimetrů, zbavila jej neuvěřitelných 400 tun sedimentu, zpevnila břehy a opravila výpustný objekt.
2. Přebytečná voda se z jezera odčerpává do podzemního zásobníku.
34
Fotogalerie

Kvalitní architektura a veřejný prostor už dávno nejsou jen doménou tuzemských měst, dokazuje to nová publikace Možnosti vesnice. Ta mapuje architektonické proměny českých obcí od Šumavy přes Krkonoše, zapadlé Frýdlantsko, opuštěné Rychlebské hory či malebné okolí Litomyšle až po moravskoslezské Beskydy a znojemskou vinařskou oblast.

Vybrané vsi disponují novými školami, opravenými kostely, obecními úřady, kulturními domy, rozhlednami, nečekaně estetickými hasičárnami nebo jediným otevřeným kaolinovým dolem v České republice. 

„Standardy vesnic se posouvají. Po roce 1989 bylo potřeba postavit český venkov na nohy. Starostové si lámali hlavu s opravou silnic, řešili dlouhodobé majetkové spory. Chyběly školy, školky. Zaváděla se kanalizace. Základní infrastruktura nyní začíná vypadat vcelku saturovaně. Je čas na druhou metu. Tou může být právě architektura jako nástroj posílení identity,“ přibližuje autorka knihy Michaela Hečková.

Prohlédněte si vybrané realizace v následující galerii.

K tomu, aby se na vesnici dostala kvalitní architektura je podle ní zapotřebí hned několik věcí. Osvícené vedení obce, které se nebojí architektonické soutěže. „Právě skrze soutěž se na venkov i do menších realizací dostanou dobří architekti. Dále je důležité mít strategický a územní plán, který neleží někde v šuplíku, ale smysluplně se s ním pracuje,“ vypočítává Hečková.

Průvodce Možnosti vesnice je určen nejenom architektům nebo fanouškům současné architektury, ale i starostům, obyvatelům vesnic i měst nebo zkrátka cestovatelům po české krajině. 

Kráčí po stavebních stopách 20 českých architektonických studií, jako jsou Mjölk architekti, Atelier M1 architekti nebo Chybík+Krištof, a zkoumá také tvorbu krajinářských architektů.