V holešovické tržnici začnou rekonstrukce. Z burzy dobytka bude restaurace

Srovnání současné a budoucí podoby Pražské tržnice

Srovnání současné a budoucí podoby Pražské tržnice Zdroj: E15.cz

Pražská tržnice v Holešovicích
Pražská tržnice v Holešovicích
Pražská tržnice v Holešovicích
Pražská tržnice v Holešovicích
Pražská tržnice v Holešovicích
35
Fotogalerie

Prahy letos vyhlásí zakázku na rekonstrukci burzy dobytka v holešovické tržnici. Ta začne procházet zásadní proměnou. Vyhlášení soutěží ale nabírá skluz.

Holešovickou tržnici od července přebírá společnost Výstaviště Praha vlastněná hlavním městem. Na starost bude mít kompletní zajištění provozu a revitalizace areálu, obdobně jako na nedalekém Výstavišti.

„Budeme vykonávat obchodní činnost, organizovat veškeré pronájmy, zajišťovat ostrahu i úklid. V naší gesci bude i plánování kulturního programu v areálu. Měli bychom organizovat i veškeré investiční akce s výjimkou některých velkých, které zůstanou přímo v režii pražského magistrátu,“ vysvětluje ředitel společnosti Výstaviště Praha Tomáš Hübl.

Magistrát již vyhlásil architektonickou soutěž na řešení úpravy veřejného prostoru areálu Pražské tržnice, které jej má kultivovat a vytvořit důstojné prostředí mezi jednotlivými objekty tržnice. Soutěž, která měla skončit v únoru, se však protahuje.

„Odborná porota vybrala na konci října 2021 šest postupujících návrhů, jejichž autoři nyní své projekty rozpracovávají. Další setkání poroty, která by měla vybrat vítězný návrh, je naplánováno na druhou polovinu března. Jde nám především o kvalitu, proto jsme se rozhodli dát finalistům na práci maximum času a posunuli jsme deadline pro odevzdání finálních návrhů na začátek března,“ uvedl náměstek primátora Pavel Vyhnánek. 

Další architektonickou soutěží, na kterou má letos navázat vyhlášení zakázky za 185 milionů korun, je rekonstrukce budovy bývalé burzy dobytka. „Tam by měla vzniknout obrovská centrální restaurace, ale právě v tomto případě se jedná o projekt města,“ dodává Hübl.

Město vypsalo soutěž loni v létě, zakázka má být podle magistrátu vyhlášena letos. Rekonstrukce pod dohledem památkářů potrvá dva roky. Pražská tržnice je totiž od roku 1993 chráněná nemovitá kulturní památka.

Společnost Výstaviště Praha, která v létě převezme správu areálu, teď hledá možnosti programového propojení s Výstavištěm, jež řídí třetím rokem. „Připravujeme systém a řešíme veškeré otázky týkající se převzetí areálu. Zároveň se seznamujeme s projekty, kterých jsou desítky. Připravujeme proto harmonogram, abychom vyhodnotili, co má smysl a co ne,“ odhaluje vizi ředitel.

Hlavní město v následujících patnácti letech plánuje investovat do oprav a přestavby tržnice v Holešovicích až tři miliardy. Areál má plnit funkci kulturní, obchodní i gastronomickou. Vzniknou tam i kanceláře, supermarket a vyhlídková věž. Rozšířena bude možnost vstupu, přibude nová zeleň a dešťová voda bude zachycována do podzemních nádrží. Nedávno začala stavba lávky přes Vltavu, která spojí prostranství před hlavním vchodem do tržnice s ostrovem Štvanice a Karlínem.

Holešovickou tržnici hlavní město získalo do správy v roce 2019, ale od roku 2012 probíhal soudní spor s pronajímatelem.

Praha v roce 2012 kvůli neplnění smluvních povinností ukončila firmě Delta Center nájem areálu. Firma, jež dostala tržnici do správy v roce 1995 na padesát let, s předčasným ukončením nájmu nesouhlasila a s městem se soudila.

Tržnice kvůli sporu deset let chátrala a město ji nemohlo renovovat. V roce 2019 rozhodl Městský soud v Praze, že Delta Center musí tržnici vyklidit a metropoli uhradit na dlužném nájemném a úrocích 246 milionů korun. Odvolací soud dal městu za pravdu až letos v lednu.

V areálu nynější holešovické tržnice s plochou přes deset hektarů a 49 rozlehlými halami fungovala do roku 1983 pražská centrální jatka. Největší provoz zažívala ve třicátých letech minulého století, kdy řezníci zpracovali desítky milionů kusů dobytka ročně. 

Podívejte se, jak bude vypadat železniční zastávka Praha-Bubny

Video placeholde
• Správa železnic