V Praze se loni prodal rekordní počet nových bytů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Prodej nových bytů v Praze v loňském roce vzrostl meziročně o 2,5 procenta, a překonal tak rekord z předchozího roku. Zatímco v roce 2011 se v hlavním městě prodalo 4562 bytů, loni to bylo 4720 bytů. Vyplývá to z analýzy společnosti Skanska Reality. Tvrdá konkurence podle materiálu mnohdy minimalizovala marže developerů a nízké ceny některých bytů nejsou dlouhodobě udržitelné.

„Nárůst prodeje způsobil příliv nových projektů v okrajových lokalitách, které developeři zahajovali za téměř nákladové ceny,“ píše se v analýze, podle které svou roli sehrály také nejasnosti týkající se změn kolem sazeb DPH a rekordně nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů.

„Prodeje loňského roku až do třetího kvartálu téměř kopírovaly prodeje roku 2011. Výrazný nárůst jsme zaznamenali až v posledním čtvrtletí, kdy v Praze 10 sváděli cenovou bitvu developeři Central Group a Ekospol. Ceny, za které uváděli na trh své dva nové projekty, se rovnaly takřka nákladovým cenám za výstavbu,“ řekla ředitelka prodeje a marketingu Naděžda Ptáčková. Podle ní je tento trend dlouhodobě neudržitelný.

Průměrná cena za metr čtvereční je 55 989 korun

V závěru roku 2011 byla průměrná cena v Praze 57 403 korun za metr čtvereční, ve stejném období loňského roku se průměr pohyboval o 2,5 procenta níže na 55 989 korun za metr čtvereční. Průměrná cena je však zkreslená započítáváním luxusních projektů v centru. Většina nabízených nemovitostí se pohybuje mezi 45 tisíci a 55 tisíci korun za metr čtvereční.

Mezi developery s dominantním postavením dlouhodobě patří Central Group, Finep, Ekospol a Skanska Reality, kteří v loňském roce dohromady v Praze prodali 1951 bytů.

Developeři loni zahájili výstavbu 3598 nových bytů, což bylo o 25 procent méně než v roce 2011. Ve fázi výstavby bylo ke konci roku 2012 celkem 2883 neprodaných bytů, po kolaudaci jich bylo 2685.

Celkový počet nových bytů na pražském realitním trhu na konci loňského roku klesl o 12 procent na 7183 bytů. O rok dříve jich v nabídce bylo 8190.