Veletrhy Brno jsou na prodej. Němci nabízejí většinový podíl

Veletržní palác v Brně

Veletržní palác v Brně Zdroj: B2B

Německá skupina Messe Düsseldorf plánuje prodat 61procentní podíl Veletrhů Brno. Předkupní právo má brněnský magistrát, který nyní vlastní 34 procent akcií výstaviště. Nabídku musí na svém příštím zasedání projednat zastupitelstvo. Přibližná cena většinového podílu německé firmy zatím není známá, odhaduje se na stovky milionů korun.

Materiál týkající se odkoupení 61 procent akcií firmy Messe Düsseldorf ve Veletrzích Brno dnes projednávala městská rada. Jaká částka je ve hře nicméně magistrát zatím neví. Němci se podle dostupných informací chtějí zbavit všech svých akcií veletržního areálu.

Primátor Roman Onderka, který je současně předsedou dozorčí rady výstaviště, uvedl, že o dalším postupu hodlá jednat s düsseldorfským primátorem. Právě tamní radnice má v Messe zásadní slovo. „Není jasné, kde by Brno na koupi vzalo,“ zdůraznil serveru Lidovky.cz Onderka.

Zprávu o jednáních o majetkových převodech podílů potvrdil i mluvčí veletrhů David Pokorný. „Pro nás to znamená pokračování jednání o podílu města Brna a opci, která v tuto chvíli platí do roku 2020,“ konstatoval.

Veletrhy Brno se potýkaly s dopady hospodářské krize, v letech 2009 a 2010 skončily ve ztrátě. Kvůli finančním problémům se musely některé akce na výstavišti zrušit. Naposledy letos firma odvolala výstavní akci Autotec. Loni byly Veletrhy Brno po delší době poprvé v mírném zisku.