Verdikt k Romanovu mrakodrapu na Lužinách padne nejdřív na podzim

Lužiny - model 26patrového domu "nalepeného" na Obchodní centrum Lužiny

Lužiny - model 26patrového domu "nalepeného" na Obchodní centrum Lužiny Zdroj: cenia.cz

Rozhodnutí, zda se postaví v Praze na Lužinách kontroverzní polyfunkční domy s 26patrovým mrakodrapem, nepadne dřív než na podzim. Rada hl. m. Prahy však již vybrala a podepsala smlouvu s expertem, který posoudí vliv stavby na životní prostředí (EIA). Městskou částí Praha 13 i občany nechtěný projekt je spojován s bývalým šéfem ČEZ Martinem Romanem.

„Rada hl. m. Prahy schválila nezávislého experta, který vypracuje posudek EIA k lužinskému projektu polyfunkčních domů. Bude jím ing. Richard Kuk. Již podepsaná smlouva by měla na magistrát dorazit v nejbližší době. Expert má nyní 60 až 90 dní na zpracování posudku,“ odpověděl na dotaz E15.cz Luděk Schreib z médiacentra pražského magistrátu.

Způsob výběru experta a kolik Praha za posudek zaplatí, Schreib neupřesnil. Pouze uvedl, že se jedná o standardní postup s důrazem na nezávislost posuzovatele.

Proč se záležitost protáhne až nejméně do podzimu? Rozhodnou o tom stanovené lhůty. „Vyhotovený posudek zveřejníme a lhůta pro vyjádření k němu je 30 dní. Posudkář také může doporučit úřadu vrátit dokumentaci k přepracování nebo doplnění,“ upřesnil Schreib.

Podle jeho slov pak bude následovat veřejné projednání, které se má konat nejpozději pět dnů po uplynutí lhůty pro vyjádření k posudku. Až na základě všech předchozích kroků následně vydá magistrát své stanovisko.

Pět věží nebo tři?

Kontroverzní projekt deník E15 a server E15.cz sleduje od počátku. Podle zjištění deníku E15 se vše točí kolem lidí blízkých bývalému šéfovi ČEZ Martinovi Romanovi.

Jeho manželka Lenka vlastní polovinu Obchodního centra Lužiny, které s využitím Romanových peněz prodělalo kompletní rekonstrukci. Znovu otevřeno bylo loni.

Původní varianta počítala s výstavbou pěti 16podlažních domů s 303 byty, 467 parkovacími stáními a kancelářemi, které plánoval soukromý investor City West Investors přilepit k zrekonstruovanému nákupnímu středisku Lužiny.

Nová alternativní varianta počítá se stavbou dvou 16patrových domů na východní straně obchodního centra, a jednou 26 patrovou věží na straně západní.

Obě navrhované varianty stavby „přilepených“ věží vzbudily ostrý protest lužinských občanů, zelených, politiků i radnice Městské části Praha 13, v čele se starostou Davidem Vodrážkou (ODS). Kritici tvrdí, že již nyní přetížená oblast Lužin další neplánovanou zástavbu kapacitně neunese.

Model stavby věžových domů u obchodního centra LužinyModel stavby věžových domů u obchodního centra Lužiny | cenia.cz

Model první varianty projektu stavby pěti polyfunkčních domů na Lužinách (Zdroj: portal.cenia.cz)