Verdikt o stavbě Romanových věží na Lužinách se podivně vleče. „Otce“ města zneužili

Lužiny- rekonstrukce obchodního centra

Lužiny- rekonstrukce obchodního centra Zdroj: CT24

Rozhodnutí pražského magistrátu ohledně kontroverzní stavby polyfunkčních věžových domů na Lužinách stále probíhá. Už od konce září běží zjišťovací řízení v rámci posuzování vlivů na životní prostředí. Novinkou je, že od projektu, za kterým stojí manželka a spolupracovník bývalého šéfa ČEZ Martina Romana, se distancoval i tvůrce Jihozápadního města architekt Ivo Oberstein. Jeho jméno prý bylo zneužito.

Magistrát hlavního města Prahy má v rámci zjišťovacího řízení přitom pouze rozhodnout, zda je třeba záměr stavby polyfunkčních domů posoudit z hlediska dopadů na životní prostředí či nikoliv. Teprve poté může investor požádat stavební úřad MČ Praha 13 o zahájení územního řízení.

„Zjišťovací řízení stále pokračuje, závěr ještě není hotov,“ odpověděla na dotaz E15.cz mluvčí magistrátu Tereza Krásenská. Otázky na další podrobnosti ponechala bez komentáře. „Termín uzavření řízení momentálně stanoven není,“ dodala pouze mluvčí. Přitom městská část, občanská sdružení i veřejnost se měla vyjádřit k záměru stavby a jejího posouzení z hlediska vlivů na životní prostředí (EIA) do 23. září.

V době přetrvávajícího rozhodování magistrátu přitom došlo k další pikantní záležitosti. Otec a tvůrce Jihozápadního Města, zahrnujícího Stodůlky, Lužiny a většinu třinácté části, architekt Ivo Oberstein se ostře ohradil proti nepravdivému spojování jeho osoby se stavbou polyfunkčních domů.

Model stavby věžových domů u obchodního centra LužinyModel stavby věžových domů u obchodního centra Lužiny|cenia.czModel projektu stavby polyfunkčních domů na Lužinách (Zdroj: portal.cenia.cz)

Podle potřeb investora

„Autora záměru stavby Polyfunkčních domů - Centrum Lužiny neznám, o žádné připomínky jsem nebyl nikým požádán, autor návrhu proto nemohl mé neexistující připomínky respektovat,“ uvedl Oberstein ve svém prohlášení na webu spolek13.cz. Jak dále vyplývá z reakce Obersteina, jeho jméno bylo zneužito v Oznámení o projektu tak, aby podpořilo stavbu polyfunkčních domů.

Oberstein přtom projekt vidí zcela jinak. „Výstižné hodnocení záměru uvedl řešitel „Oznámení“ na str. 149. Zde stojí, že předpokládaná varianta řešení stavby vychází ze zhodnocení potřeb investora,“ upozornil. (Celé znění Obersteinova prohlášení zveřejňujeme na konci článku).

Jak již server E15.cz uvedl, proti stavbě věží na Lužinách se strhla bouře nevole. Nový záměr počítá s výstavbou pěti 16 podlažních domů s 303 byty, 467 parkovacími stáními a kancelářemi, které chce soukromý investor City West Investors přilepit k rekonstruovanému nákupnímu středisku Lužiny.

Místní obyvatelé, Zelení z Prahy 13 a další občanské spolky a iniciativy sepsaly proti záměru petice. Vadí jim především, že v návrhu se neřeší parkování pro místní obyvatele, kam budou chodit děti do škol, neřeší se limitní kapacita kanalizací a napojení vody, dopravní situace, kdy stovky nových vozidel zahltí už nyní kriticky přetíženou oblast.

Ani radnice nic neví

Jednoznačně se proti stavbě postavila i radnice Prahy 13 včele se starostou Davidem Vodrážkou. „Naše negativní stanovisko trvá a bylo zatím posledním krokem v této záležitosti. Od té doby nás nikdo ve věci nekontaktoval, ať již ze strany společnosti Obchodní centrum Lužiny či pražského magistrátu,“ odpověděl na dotaz E15.cz mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka.

Server E15.cz o projektu kontroverzních věží exkluzivně informoval už 5. září. Podle zjištění deníku E15 se vše točí kolem lidí blízkých vlivnému manažerovi a bývalému šéfovi ČEZ Martinovi Romanovi. Právě jeho manželka Lenka vlastní polovinu Obchodního centra Lužiny, které teď s využitím Romanových peněz prodělává výraznou rekonstrukci.

Vyjádření architekta Iva Obersteina k návrhu stavby polyfunkčních domů na Lužinách