Veřejní investoři ve čtvrtletí vypsali více zakázek, hodnota stoupla o čtvrtinu

Rekonstrukce nádraží v Davli

Rekonstrukce nádraží v Davli Zdroj: David Vagaday

Veřejní investoři vypsali v 1. čtvrtletí 2133 výběrových řízení za 73,5 miliardy korun. Počet zakázek vzrostl meziročně o 10,1 procenta, hodnota se zvýšila o 26,1 procenta. Vyplývá to z analýzy společnosti CEEC Research na základě dat uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek. V počtu i objemu vypsaných veřejných zakázek jde o nejúspěšnější první čtvrtletí za poslední tři roky.

Jen v březnu vypsali veřejní investoři 855 výběrových řízení za 24,5 miliardy korun, meziroční srovnání je podobné jako v případě celého čtvrtletí. „Největší výběrové řízení v březnu vypsaly České dráhy na dodávku silové elektřiny pro elektrickou trakci 2017 - 2018. Zakázka měla hodnotu 2,8 miliardy korun,“ uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

„Naše společnost působí především na Slovensku. Přestože výsledky státních institucí jsou nyní velmi pozitivní, slovenská vláda je ve veřejných zakázkách efektivnější především ve využívání evropských peněz,“ doplnil ředitel developerské společnosti O.M.C. Invest Mário Červenka.

Řízení se nedaří ukončovat

V útlumu je naopak od začátku letošního roku aktivita investorů v ukončování výběrových řízení. Od ledna do konce března konkrétním firmám zadali 1878 zakázek za 29,9 miliardy korun. Jejich počet meziročně klesl zhruba o třetinu, hodnota o 37,5 procenta. Hodnota je nejnižší za posledních pět let, tedy za celou dobu sledování. „Potvrzuje se tím obava zejména stavebnictví o kritický propad objemu stavební výroby pro následující dva až tři roky,“ dodal člen představenstva firmy Hochtief Tomáš Koranda.

Největší zakázku prvního čtvrtletí v hodnotě 929 milionů korun zadalo Ředitelství silnic a dálnic ČR na modernizaci dálnice D1 v úseku Psáře - Soutice firmám Metrostav a Swietelsky stavební.