Věřitelé zkrachovalé ECM se dočkají dalších peněz

Obchodování s akciemi ECM je pozastaveno

Obchodování s akciemi ECM je pozastaveno Zdroj: profit

Zhruba po roce se věřitelé zbankrotovaného stavitele výškových budov v Praze dočkají znovu úhrady alespoň části svých pohledávek. Zpeněžování aktiv firmy ECM realitního podnikatele Milana Janků totiž vyneslo dalších 580 milionů korun. K rozdělení mezi věřitele je podle insolvenčního rejstříku určených přibližně 553 milionů.

Insolvenční správce však musí dát stranou ještě například peníze na pohledávky, o jejichž výši pokračují soudní tahanice. Soudu proto navrhuje, aby v tuto chvíli odsouhlasil výplatu asi 347 milionů korun. Každý věřitel dostane 12,2 procenta zbývající výše pohledávek. Při první výplatě, kdy se rozdělilo kolem 581 milionů korun, dostali věřitelé z dluhu ECM něco málo nad 17 procent.

V absolutních číslech si nejvíce z koláče připravovaného k naporcování ukousnou držitelé dluhopisů zastoupení firmou Astin Capital Management. Coby věřitelé s největší pohledávkou budou tentokrát inkasovat přes 203 milionů korun. K 3,2 milionu si přijdou také odboráři z OS Kovo, kteří kdysi uvěřili plánům na rozvoj ECM a investovali do firmy odborářské příspěvky. Zkrátka znovu nepřijdou ani firmy a osoby spřízněné s někdejším vedením developera.

ECM Managers Limited dostane jedenáct milionů korun. Na Karla Heinze Hauptmanna, spoluzakladatele firmy, se v navrhovaném rozvrhu pamatuje 3,6 milionu. Insolvenční řízení s ECM se táhne už čtyři roky. Bankrot je největším otevřeným krachem v tuzemském realitním byznysu po roce 1989.