Vítek chce ovládnout reality za více než 100 miliard

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: CTK/Sulova Katerina

Na středoevropském realitním trhu se schyluje k zásadní změně. Může za ni český miliardář Radovan Vítek. Realitní magnát totiž na konci června svede bitvu o ovládnutí představenstva developerské skupiny Orco. Pokud uspěje, získá – i díky dalším akvizicím – kontrolu nad majetkem v hodnotě více než 100 miliard korun.

Vítek drží v Orku od loňska zhruba 30 procent akcií, a je tak ve firmě s roztříštěnou podílnickou strukturou největším akcionářem. Už v únoru se díky tomu i se svými spolupracovníky Martinem Němečkem a Jiřím Dederou dostal do představenstva Orka. Nyní do jedenáctičlenného managementu navrhuje dalších pět svých kandidátů.

Tímto záměrem ovšem byznysmen rozezlil investiční fondy Alchemy Special Opportunities a Kingstown Capital Management, které společně ovládají více než pětinu akcií developera. Oba fondy zahájily boj o čas. Požádaly o posun valné hromady Orka z konce května na závěr června a zároveň vyzvaly ostatní podílníky, aby Vítkem prosazované změny odmítli.

Pokud Vítek v tomto souboji uspěje, přičte k hodnotě aktiv své skupiny CPI, která činí přibližně 65 miliard korun, dalších zhruba 33 miliard z hodnoty portfolia Orka. Vítkovi se navíc nedávno podařilo převzít maďarskou realitní skupinu Ablon. Tuzemský realitní žralok chce kromě toho letos koupit dva nejmenované nemovitostní fondy, citovala Vítka před časem agentura Bloomberg.

„CPI si může zajistit další růst jen expanzí mimo Českou republiku. To bude tou hnací silou za akvizicí Ablonu a angažmá v Orku, protože Ablon je především maďarský developer a většina z nejzajímavějších aktiv Orka se rovněž nachází mimo Česko,“ řekl deníku E15 ředitel tuzemské pobočky poradenské firmy CBRE Richard Curran. „Mít portfolio v řádu mnoha miliard eur na jediném, relativně malém, trhu, jako je Česká republika, je velmi riskantní strategie a expanze na nové trhy umožní toto riziko zvládnout,“ dodal manažer.

Vítek se však uchází o nevěstu s komplikovanou historií. Orco totiž v minulých letech jen o fous uniklo bankrotu. Miliardář se netají, že pro ozdravění společnosti bude nutné snížit hodnotu portfolia Orka na realistickou úroveň, osekat náklady a prodat část neziskových aktiv.