Vítek vidí šanci v Polsku, na prodej je holding PHN

Realitní magnát Radovan Vítek už řeší, co bude dělat po převzetí skupiny Orco, pro které nyní dělá první poslední. Další příležitost mu skýtá privatizace nemovitostního holdingu PHN, kterou připravuje polská vláda. Transakce s firmou s řadou podnikatelských nemovitostí, bohatou zásobou pozemků a projektů se bude pohybovat minimálně v řádu několika miliard korun. Uzavření transakce plánují Poláci na příští rok.

„Příležitost analyzujeme. O naší účasti v tendru se teprve rozhodne, v tuto chvíli nebudeme cokoli naznačovat. Obecně máme zájem rozšířit své aktivity v Polsku a koupě velkého portfolia je určitě preferovanou cestou,“ řekl deníku E15 zástupce generálního ředitele Vítkovy CPI Martin Němeček.

Na polském realitním trhu je aktivní také slovenská skupina HB Reavis a Penta. Zatímco první jmenovaná svou případnou účast v tendru na PHN nekomentovala, Penta sdělila, že do něj nejde.

Čtvrtinový podíl v nemovitostním holdingu prodala polská vláda přes burzu už letos na jaře. Tehdy za něj utržila 239 milionů zlotých, což je v přepočtu 1,6 miliardy korun. Varšavská burza oceňuje holding na 1,2 miliardy zlotých, tedy přibližně na 7,5 miliardy korun.

Pokud by Vítek prorazil na polském trhu, znamenalo by to další posílení jeho mezinárodní expanze. Letos se mu podařilo ovládnout maďarského developera Ablon.

Prodej PHN organizují banky Société Générale a Deutsche Bank. „Banky už rozeslaly marketingový teaser, takže potřebujeme pár týdnů na to, abychom zjistili, jak velký je zájem,“ uvedl náměstek polského ministra financí Pawel Tamborski.

Vítek a Orco
Radovan Vítek se loni stal největším akcionářem společnosti Orco, o jejíž plné ovládnutí bude usilovat na páteční valné hromadě. Mezitím se rozhodl posílit vliv také v Orco Germany. Firma zvýší kapitál o 100 milionů eur a 54 milionů dodá právě Vítek prostřednictvím nákupu nových akcií.