Výrobce 3D tiskáren Průša chce změnit tvář Palmovky. Holešovice jsou mu už malé

Prusa Campus na Palmovce, vizualizace a stávající budova

Prusa Campus na Palmovce, vizualizace a stávající budova Zdroj: Ideový koncept firmy PRUSA RESEARCH

Josef Průša
Prusa Campus na Palmovce
Prusa Campus na Palmovce
Prusa Campus na Palmovce
Prusa Campus na Palmovce
18
Fotogalerie

Firma s dvoumiliardovým obratem, Prusa Research, se chce stěhovat z Holešovic, kde zaměstnává přes sedm stovek lidí. Kapacity tamní budovy, kde  vyvíjí a vyrábí 3D tiskárny, již nestačí. Jedním ze zvažovaných cílů je Palmovka, přesněji nedokončená budova Nové Palmovky, kterou vlastní pražský magistrát.

Firma vyrostla v posledních několika letech více než desetinásobně. Na provoz potřebuje přibližně 15 tisíc metrů čtverečních a do budoucna počítá až s dvojnásobkem. Pražskému magistrátu, na který pozemek pod objektem Nové Palmovky převádí Praha 8, Průša nabízí projekt zaměřený na ekologickou udržitelnost.

„Zachovali bychom i veřejné prohlídky výroby 3D tiskáren včetně největší 3D tiskové farmy na světě zapsané v Guinessově knize rekordů,“ uvádí Průša v tiskové zprávě s tím, že by se podílel na rozvoji celé lokality a nabídl městu  součinnost a partnerství.

S tímto záměrem jeho firma nedávno koupila areál Štrasburk v ulici Švábky, který s Novou Palmovkou přímo sousedí. „Doufáme, že MHMP využije naší nabídky na společnou diskuzi o obou místech zároveň – tedy o Švábkách i budově nedostavěné Palmovky. Je to jedinečná příležitost pro vdechnutí života do této problematické lokality a smysluplné využití chátrající stavby,“ doplnil mladý miliardář.

„Uvědomujeme si, že jedním z klíčů bude dopravní řešení a obslužnost. Chceme se podílet na tom, aby alespoň část tohoto cenného území mohla být otevřena veřejnosti. Věříme, že hlavní město podpoří své podnikatele, kteří sem chtějí přinést čistou, tichou a ekologickou výrobu. Naše proexportně orientovaná firma nyní dává práci sedmi stovkám lidí, do budoucna to s novými prostorami může být mnohem více,“ dodává Průša.

„Palmovkou se intenzivně zabývám už dlouho. Jedná se o velké rozvojové území v širším centru Prahy, které má obrovský potenciál. Je proto důležité, aby se veškeré kroky, které se zde budou odehrávat, řešily komplexně a v koordinaci všech zainteresovaných stran,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlaváček.

Centrum Nová Palmovka má za sebou náročnou minulost, kvůli které mu dominuje nedostavěné torzo budovy zamýšleného úřadu městské části Praha 8 a sídla záchranky. Praha převezme pozemek pod nedokončeným projektem radnice, a tím si otevře cestu k ucelenému a komplexnímu řešení Palmovky.

„Toto rozhodnutí jsme odsouhlasili s kolegy na radě začátkem prosince a mám z toho mám velkou radost. Hlavní město má s tímto územím v rámci komplexní revitalizace a rozvoje celé lokality, která je dnes reálně zanedbaným brownfieldem, své zájmy,“ napsal o schválení rozhodnutí Hlaváček na svém facebookovém profilu.

Video placeholde
Budoucí podoba stanice Praha-Bubny • Správa železnic