Vyšší DPH? Ze zdražování bytů rychle sešlo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Zdražení nových bytů, kterým v souvislosti s lednovým zvýšením dolní sazby daně z přidané hodnoty (DPH) strašili developeři, jim vydrželo sotva měsíc. Tradičně utlumenou poptávku v prvních měsících roku se snaží podpořit slevovými akcemi, které někde výrazně přesahují navýšení DPH o čtyři procenta.

Největší tuzemský rezidenční developer Central Group spustil tříměsíční slevu 14 procent u čtveřice svých projektů. „Podařilo se dodatečně dohodnout s dodavateli staveb výhodnější cenové podmínky díky urychlení splatnosti za stavební práce z volných kapitálových zdrojů firmy,“ vysvětlila mluvčí Central Group Veronika Ježková. „Načasování na únor 2012 bylo pak dáno tím, že jsme chtěli podpořit tradičně prodejně slabší období na počátku roku,“ dodala. Na podzim přitom majitel firmy Dušan Kunovský tvrdil, že byty jsou na cenovém dně a vyšší DPH musí vést ke zdražení. U vybraných projektů Central Group ceny skutečně navýšil o pár desítek tisíc korun.

Plošné zdražení ohlásil na začátku roku konkurenční Finep, i ten však u vybraných bytů prodloužil pětiprocentní vánoční slevu. Podobně dál láká na slevu až 15 procent společnost Mota-Engil u velkého projektu Devonská Barrandov. Stavební firma Geosan spustila novoroční 15 procentní slevy a zatím nemozezenou akci s 25 procentním snížením cen u projektu Kaskády u Botiče. Central Park Praha přišel na začátku února s novým ceníkem, u něhož dosahuje průměrná sleva až 750 tisíc korun na byt.

Podle analytiků se potvrzují obavy, že trh vlivem ekonomických potíží i vyšší sazby DPH zpomalí. V nestabilní době málokdo udělá tak důležité rozhodnutí, jako je investice do nemovitosti s dlouholetým závazkem splátek úvěru bance,“ říká analytik realitní kanceláře Lexxus Ondřej Diblík.

„Kdo plánoval nákup nové nemovitosti a chtěl se vyhnout prvnímu navýšení DPH, nakoupil ještě vloni. Právě tito klienti nám budou v roce 2012 scházet. Prodávat se budou především byty v nižším a středním segmentu,“ doplňuje ředitel Lexxusu Peter Višňovský.

Současný trendu bude podle analytika Ondřeje Novotného z poradenské firmy Jones Lang LaSalle pokračovat: „Díky vysoké konkurenci na trhu budou rezidenční developeři nuceni především v první polovině roku kompenzovat zvýšené DPH akčními slevami, které navážou na marketingové kampaně loňského roku.“