Výstavba skladů byla loni v Česku nejsilnější od krize

skladový komplex Jirny u Prahy

skladový komplex Jirny u Prahy Zdroj: Prologis

Loňský rok patřil ve výstavbě nových logistických parků a průmyslových hal mezi nejúspěšnější od krizového roku 2009. Nová výstavba se zvedla meziročně zhruba o třetinu na 354 tisíc metrů čtverečních, vyplývá z předběžných údajů sdružení poradenských firem Industrial Research Forum.

„Největší objem nových skladových hal byl v roce 2014 dokončen v Praze a okolí,“ uvedli konzultanti. Na celkovém přísunu nových ploch na trh se metropole podílela z pětatřiceti procent.

Největším loni dokončeným projektem byla hala developera P3 pro společnost VF Corporation u dálnice D8. Její plocha převýšila 39 tisíc čtverečních metrů. Aktuální největší projekt ve výstavbě se týká Amazonu v Dobrovízi v režii developera Panattoni. V tomto případě jde dokonce o sto tisíc metrů čtverečních.

Loňský rok se na industriálním trhu nesl ve znamení mohutného přeskupování sil. Skokanem roku se stala společnost P3, když za 523 milionů eur koupila tuzemské portfolio skladů konkurenční VGP. Na český trh vstoupil také významný evropský hráč Logicor, a to koupí skladového komplexu v Dobrovízi u Prahy od Panattoni. Jedničkou trhu zůstává nadále CTP, která dál nakupovala v Praze i jinde.

Šéf českého Goodmanu Pelikán přestoupil do P3
Developer P3 po loňských velkých akvizicích skladových komplexů po celé Evropě posiluje také personálně. Firma do svých řad přetáhla Jakuba Pelikána, dosavadního šéfa konkurenční společnosti Goodman pro Česko a Slovensko. V P3 bude mít manažer na starosti výstavbu hal na míru klientům a další rozvoj logistických parků v české části portfolia. Pelikán, kterého nahradí Jan Palek, stál v čele tuzemského Goodmanu čtyři roky. Předtím působil jako vrcholový manažer v Prologisu.