Výstavba skladů se v Polsku ztrojnásobila

Skladová hala, ilustrační foto,

Skladová hala, ilustrační foto, Zdroj: PointPark,

Zatímco v Česku letos investoři průmyslové nemovitosti hlavně nakupovali, v Polsku se stavělo. Mimo jiné díky třem novým distribučním centrům amerického Amazonu. U severních sousedů se tak nová výstavba meziročně ztrojnásobila, zatímco v České republice vzrostla „jen“ o dvacet procent.

Rychleji než Česko rostla v průměru celá střední Evropa. „Haly se stavěly především díky silné poptávce po pronájmech. Roste spotřebitelský trh, internetoví prodejci expandují, ekonomika se celkově zvedá – tyto faktory stojí za současným oživením,“ uvedl Ferdinand Hlobil, vedoucí středoevropského průmyslového týmu v poradenské firmě Cushman & Wakefield.

Přes silnější výstavbu v Polsku nezůstal tamní trh stranou zájmu investorů. V Praze sídlící developerská společnost P3 tam od rakouské CA Immo koupila v říjnu dva velké logistické parky. Konkurenční Prologis tam pro změnu nedávno získal skladové centrum od firmy Invesco.

Zmíněná P3 si v Polsku aktuálně připsala také nový přírůstek z řad nájemců. V logistickém parku Mszczonów nedaleko Varšavy postaví na míru halu o více než 46 tisících metrech čtverečních francouzské logistické společnosti ID Logistics. Z podobného ranku pochází také nový nájemní zářez Prologisu. V tomto případě se však týká Česka. Firma ve svém areálu u dálnice D1 pronajala deset tisíc čtverečních metrů přepravní společnosti Helicar.