Vzpoura akcionářů Orka: navrhují odvolání Vítka z představenstva

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: CTK/Sulova Katerina

Dva velcí akcionáři realitní skupiny Orco chtějí z jejího představenstva odvolat miliardáře Radovana Vítka, který skrze dvě společnosti ovládá takřka třetinu firmy. Návrh podaly skupina Kingstown a fondy Alchemy. Jde o reakci na ohlášený program prosincové valné hromady, na níž chtějí Vítkovi spojenci zbavit funkcí zástupce právě Kingstownu a Alchemy.

Inkriminovanou valnou hromadu svolala na 6. prosince Vítkova investiční společnost Gamala. Záměr odvolat z představenstva zástupce výše zmíněných akcionářů, kteří dohromady drží skoro čtvrtinový podíl společnosti, vyplynul z návrhu na doplnění programu hromady.

Kromě Vítka chtějí Kingstown a fondy Alchemy odvolat také Edwarda Hughese, který je s Vítkem spojený.

Představenstvo Orka se měnilo už letos v červnu, kdy z původních 11 členů zůstalo devět. Vítka, jako nejsilnějšího investora, zastupovali tři z nich. Kromě toho červnová valná hromada schválila navýšení kapitálu o 15 milionů eur vydáním nových akcií.

Vítek se díky tomu skrze společnosti Gamala a Crestline stal dominantním akcionářem skupiny Orco s 29,65 procenty akcií. Dalších 12,52 procenta má Kingstown, 10,57 procenta fondy Alchemy a 8,93 procenta generální ředitel skupiny Jean-Francois Ott. Tito čtyři akcionáři dohromady ovládají takřka 74 procent akcií skupiny.

Vývoj akcií Orca na pražské burze za posledních 5 let:Graf 22. 11. 2013.Graf 22. 11. 2013. | vagaday@mf.cz

Developerská skupina Orco podniká především v Praze, Berlíně, Varšavě a Budapešti. V české metropoli patří mezi hlavní chystané projekty firmy zástavba území kolem bývalého nádraží v Bubnech.

Orco Property Group loni hospodařilo s čistou ztrátou 40 milionů eur. Červená čísla vykázalo už druhý rok v řadě, přestože loni zvýšilo tržby o 65 procent na 260 milionů eur.

Aleš Vobruba: Orco jede dál