Z pustiny na Vánoce domů. Čeští tuneláři se vrátili ze západu Islandu

Cesta od tunelu k civilizaci

Cesta od tunelu k civilizaci Zdroj: Aleš Gothard

Tři lokality na Islandu, kde český Metrostav stavěl nebo bude stavět silniční tunely.
Polární záře nad fjordem
Od poloviny září, do 18. prosince tuneláři vyrazili na Islandu 822 metrů
Vánoční přestávka po třech měsících
Před základnou tunelářů stojí vánoční strom
23
Fotogalerie

Stavbaři z Metrostavu v úterý přes Vánoce zakonzervovali svoji práci na nejdelším islandském tunelu. Od poloviny září, kdy byla zahájena ražba silničního tunelu Dýrafjarðargöng, čeští a slovenští tuneláři již vyrazili celkem 822 metrů z celkových 5300.

 

„Vánoční svátky jsou jedinou plánovanou přestávkou. Ukončili jsme veškeré práce a stavba se zazimovala. Ražba začne až po Novém roce," uvedl k vánoční přestávce regionální manažer Metrostavu pro severské projekty Aleš Gothard. 

Česká firma na odlehlém západě Islandu již v létě vybudovala vlastní betonárku a veškeré nutné zázemí stavby. Na celou zimu má nachystané zásoby od potravin, přes štěrk a beton po trhaviny.

Jediná cesta ze stavby tunelu, který se razí na velmi odlehlém místě západního Islandu, překonává hřbet fjordu s rozdílem nadmořské výšky přes 500 metrů. V zimním období uzavřená, vyjímkou na ní totiž nejsou ani desetimetrové sněhové závěje.

Podívejte se na zářijové zahájení ražby tunelu:

Video placeholde
tuneláři se dali do díla... • e15, Michal Nosek

Cesta do civilizace je komplikovaná. Místní správce komunikací totiž musí před vydáním povolení k otevření cesty vyhodnotit rizika. Vyhodnocuje případné lavinové nebezpečí a aktuální rychlost větru, který na tomto místě Islandu běžně dosahuje rychlosti 144 kilometrů v hodině a způsobuje fenomén bílé tmy.

"Celý projektový tým Metrostavu se po získání povolení v koloně vedené dvěma prohrnovači včera vydal přes hřebeny fjordů směrem k hlavní silnici vedoucí do Reykjavíku a po pěti hodinách na cestě dorazil na letiště v Keflavíku. Práce se znovu zahájí až po Novém roce, bude-li ovšem možné cestu znovu otevřít,“ dodal k průběhu vánočního transportu Gothard.