Zavření ústeckého hypermarketu Tesco zabolí britský fond

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Kromě propouštěných zaměstnanců udělalo rozhodnutí maloobchodního řetězce Tesco uzavřít hypermarket v Ústí nad Labem bolení hlavy také britskému fondu Bainbridge Properties spravovaném skupinou Aerium. Právě tento fond je vlastníkem obchodního centra Všebořice, v němž se hypermarket nachází.

Hypermarket v Ústí patří do portfolia, které Tesco koupilo od francouzského řetězce Carrefour. O úskalích této transakce se Bainbridge přesvědčilo už v roce 2009. Tehdy vlastnilo vedle dalších tuzemských aktiv pražské obchodní centrum Stodůlky, v němž byl další hypermarket převzatý Teskem od Carrefouru.

Po krachu Stodůlek se v areálu nějaký čas proháněl jen vítr a milovníci paintballu. Záchranné lano hodil Bainbridge Properties v roce 2010 rakouský nábytkářský řetězec XXXLutz, když centrum ve Stodůlkách koupil a přebudoval ho na svůj velký obchod.

„Podobné řešení by mohlo zachránit také obchodní centrum Všebořice,“ soudí expertka z realitního trhu, která si nepřála být jmenována. Nákupní galerie bez hypermarketu totiž v této lokalitě podle ní šanci na přežití nemá. Budoucnost v Ústí tak s napětím vyhlíží například prodejce sportovních potřeb Hervis nebo obchod s obuví Reno, kteří patřili mezi obchodníky, jimž hypermarket zajišťoval přísun zákazníků.

Najít nájemce nebude lehké

Sehnat jednoho velkého nájemce nebo dokonce kupce pro Všebořice ale nebude jednoduché. „Je to velmi těžká a nešťastná situace,“ dodala specialistka na maloobchod. Zástupci centra o dalším řešení situace zatím mlčí. „O rozhodnutí Teska jsme se dozvěděli až včera z médií,“ sdělila manažerka centra Monika Kubíčková. Věcí se už podle ní zabývá vedení fondu v Británii.

Bainbridge Properties vlastní v Česku celkem pět projektů. Mezi jinými brněnské obchodní centrum Královo pole. Portfolio fondu s nemovitostmi v Česku, Polsku, Švýcarsku a Turecku se dalo dohromady v roce 2004. Jeho hodnota byla před časem odhadována na 660 milionů eur.

Kromě hypermarketu v Ústí Tesco zavře ještě supermarket v Praze na náměstí 14. října, který je ve Smíchovské tržnici patřící magistrátu. Celkem má podle odborů přijít o práci kolem stovky zaměstnanců. Odboráři už kvůli tomu vyhlásili v Tesku stávkovou pohotovost. Tesco důvod uzavření prodejen společnost uvádí silné konkurenční prostředí v oblasti a nevýhodnou polohu obchodů.

Čtete také:

Zahraniční tisk: Maloobchodní mamut Tesco začal kulhat