Zelená úsporám rozdá dalších 600 milionů na doplněné žádosti

Zelená úsporám

Zelená úsporám Zdroj: ctk

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa dnes podepsal dotace pro 1875 žadatelů o podporu z programu Zelená úsporám. Na zateplování domů a ekologičtější topení tak půjde dalších 578 milionů korun. Jedná se o žádosti, které už žadatelé úspěšně stihli doplnit v rámci 60denní lhůty, která začala běžet na konci dubna. Celkem bylo od začátku programu schváleno přes 64 tisíc žádostí za zhruba 16 miliard korun. Na uspokojení všech žádostí ale ještě chybí asi osm miliard.

V úterý uplynula drtivé většině žadatelů lhůta, kterou dostali k doplnění neúplných žádostí. Jak tyto doplněné žádosti přicházejí zpět na fond, jsou podle mluvčí Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Lenky Brandtové postupně kontrolovány. Správně doplněné žádosti jsou dále administrovány tak, aby mohly být následně propláceny v souladu s aktuálním stavem účtu programu. Další schvalování žádostí se uskuteční koncem července.

„Schválení dalších dotací je jedním z mnoha důkazů o tom, že program Zelená úsporám v současné době funguje podle mých očekávání. SFŽP nyní administruje žádosti přesně a velmi rychle, což potvrzují i dnes schválené žádosti, které žadatelé zaslali do SFŽP zhruba před měsícem,“ komentoval pohyb v programu Chalupa.

Na uspokojení všech žádostí zatím chybí asi osm miliard

V programu je k dispozici 19 miliard korun, k vyhovění žádostem o dotace je ale třeba o osm miliard korun více. Chalupa už získal souhlas vlády k odejmutí podpory veřejným budovám, tím ušetřil čtyři miliardy korun. Kontrolou žádostí by podle něj měla vzniknout úspora ve výši miliardy korun.

Dalších 600 milionů korun chce ministerstvo získat z prodeje emisních povolenek do Japonska a Německa a 250 milionů korun ze snížení technické asistence. K tomu sněmovna asi umožní převod na účet programu až půldruhé miliardy korun, která nebyla využita na ekologickou likvidaci autovraků.

Program Zelená úsporám je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Program je financován z příjmů z prodeje emisních kreditů. Od podzimu do jara nefungoval kvůli nezvládnutému přílivu žádostí během loňského roku.