Zisk Skansky prudce klesl, prý kvůli problémovým zakázkám

Skanska

Skanska Zdroj: Sedmicka

Ztrátové projekty z minulých let a celková krize stavebnictví, tak vysvětluje tuzemská stavební firma Skanska výrazný propad svých hospodářských výsledků. Čistý zisk společnosti loni v Česku a na Slovensku meziročně klesl o 93 procent na 67 milionů korun. Tržby klesly o 19 procent na 19,5 miliardy korun.

„Tento výsledek je způsoben zejména nutností sanovat v loňském roce problémy z minulosti. Museli jsme vytvořit opravné položky a rezervy na některé projekty realizované před rokem 2008. A na těchto projektech dochází k plnění záručních závazků a řešení dalších problémů,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Skansky Dan Ťok.

Provozní zisk podniku se v minulém roce snížil o 87 procent na 155 milionů korun. „Není to určitě proto, že bychom šli do zakázek se ztrátou nebo pod náklady,“ dodal k příčinám poklesu výsledku šéf firmy.

Mezi problémové zakázky, které loni pokazily Skansce zisk, patří podle Ťoka například ekologická rekultivace v Řeporyjích u Prahy, výstavba Regionálního centra v Hradci Králové nebo bazénu ve Valašském Meziříčí. V Bratislavě společnost také zastavila plány na výstavbu bytového areálu, protože tržní hodnota projektu klesla na polovinu.

Skanska má nyní smluvené zakázky v hodnotě kolem 21 miliard korun. „To je paradoxně lepší situace než v loňském roce,“ poznamenal finanční ředitel Skansky Patrik Choleva.

Skanska doufá v zakázky spojené s Temelínem

V příštích letech si chce Skanska také ukrojit z koláče, který nabídne tendr na dostavbu jaderných bloků Temelína. „Výstavba Temelína bude takový nápor na stavební kapacity, že každý, kdo umí stavět, tam najde svůj díl práce,“ uvedl generální ředitel Ťok. Skanska ale podle něj nepůjde do konsorcia s generálním dodavatelem stavby. Takové konsorcium je podle Ťoka kvůli složitosti stavby příliš rizikové.

Konkurenční Metrostav nedávno uzavřel s americkou firmou Westinghouse dohodu o budoucí spolupráci při dostavbě jihočeské atomové elektrárny. Američané jsou jedním z uchazečů o dostavbu Temelína.

Mateřskému švédskému koncernu zisk rostl

Hospodářské výsledky za poslední čtvrtletí loňského roku oznámila minulý týden i mateřská firma Skansky. Stejnojmennému koncernu ze Švédska vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí 2011 zisk před zdaněním asi o šest procent na 1,33 miliardy švédských korun (asi 3,8 miliardy korun).

Původem švédská Skanska je jednou z největších stavebních firem na světě. Kromě Česka, Slovenska a Skandinávie působí například v USA, Jižní Americe nebo Velké Británii.

Další velké stavební firmy podnikající v Česku dosud hospodářské výsledky za loňský rok nezveřejnily. Společnosti Metrostav a Strabag zatím jen sdělily, že za rok 2011 očekávají přibližně stejné tržby jako předloni.